Reklama

10 najważniejszych nasion w twojej diecie

Ziarno zawiera zarodek przyszłej rośliny. Aby zapewnić mu dobre źródło energii, nasiona często zawierają wiele substancji odżywczych i olejów, które sprawiają, że mają wysoką zawartość zdrowych tłuszczy. Są doskonałym źródłem błonnika, selenu i witaminy E oraz - choć nieco w mniejszym stopniu - białka, cynku i żelaza. Jednocześnie magazynują tłuszcz i kalorie, dlatego najlepiej spożywać je w małych ilościach (⅛ do ¼ szklanki), 3 do 4 razy w tygodniu. Istnieje kilka odmian nasion, które są szczególnie istotne dla naszego zdrowia.

1. Siemię lniane

Siemię lniane znane również jako len, ma wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu jest częstym wyborem dla ludzi świadomych swojej diety dbających o zdrowie. Ma wysoką zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, które są szczególnie ważne dla zdrowia. Istnieją dwa rodzaje nasion lnu. Jeden typ jest uprawiany w celu produkcji nasion. Drugą odmianę hoduje się w szczególności do produkcji włókien i wykorzystuje w przemyśle tekstylnym. Siemię lniane jest również bogate w witaminy i substancje odżywcze pochodzenia roślinnego, a także jest doskonałym źródłem białka i błonnika! Len znajdziesz w większości sklepów spożywczych, czy w aptekach - w formie mielonej lub całej. Jak stosować siemię lniane? Możesz posypać ziarnami koktajl lub dodać je do sałatki czy musli.

Reklama

2. Kmin rzymski :

Kmin jest ziarnem, które było wykorzystywane już w starożytności. Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania kminu do leczenia zaburzeń trawiennych były dobrze znane przez ludzkość od wieków. Może on pomóc walczyć z wzdęciami, niestrawnością, biegunką, nudnościami, porannymi mdłościami. Najnowsze badania wykazały, że nasiona kminku mogą również mieć właściwości anty-rakotwórcze. W testach laboratoryjnych te potężne nasiona zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów żołądka i wątroby u zwierząt. Dodatkowo kmin jest bogaty w żelazo, a tym samym bardzo cenny dla matek karmiących dzieci piersią, jak i kobiet, które są w trakcie miesiączki lub będących w ciąży, ponieważ mają one znacznie większe zapotrzebowanie na żelazo niż normalnie.

Ponadto kmin zwiększa produkcję mleka u karmiących kobiet ze względu na obecność tymolu, który zwiększa produkcję wydzielin z gruczołów, w tym mleka, które jest wydzieliną gruczołów sutkowych. Jeszcze bardziej korzystne jest zjadanie go wraz z miodem. Kminek ma niezwykłą ilość wapnia (powyżej 900 mg na 100 g), co stanowi ponad 90% naszego dziennego zapotrzebowania na wapń.

3.

Nasiona słonecznika:

Słonecznik, a konkretnie jego nasiona mają niską zawartość cholesterolu i sodu, a tym samym chronią nasze serce. Nasiona te są dobrym źródłem witaminy B6, B12, tiaminy, magnezu, miedzi, fosforu, manganu i selenu oraz są bogate w witaminę E. Nasiona słonecznika są również bardzo dobre na trawienie i pomagają zachować zdrowie mózgu. Żelazo zawarte w nasionach słonecznika pomaga rozprowadzać tlen do mięśni, a cynk wzmacnia układ odpornościowy i pomaga obronić się przed kaszlem i przeziębieniami. Magnez jest również niezbędny dla mocnych kości i produkcji energii. Prawie dwie trzecie magnezu w ludzkim organizmie, jest zawartych w kościach. Magnez znajduje się na powierzchni kości i jest wykorzystywany przez organizm w razie potrzeby.

Wysoka zawartość magnezu w nasionach słonecznika obniża ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca. Jeśli kupujesz niełuskane pestki słonecznika, upewnij się, że nie są one uszkodzone lub zabrudzone. Unikaj również żółtawych nasion, które prawdopodobnie stały się zjełczałe. Nasiona słonecznika mają wysoką zawartość tłuszczu, więc wskazane jest, aby przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce. Można również przechowywać je w zamrażarce. Można jeść nasiona surowe, prażone lub użyć ich jako dodatku do sałatek czy innych potraw. Nasiona słonecznika są zdrową przekąską między posiłkami.

4. Pestki dyni:

Pestki dyni wspierają funkcje układu odpornościowego, wspomagają zdrowie prostaty i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Są one również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i cynku. Powinny jednak być spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są bogate w kalorie. Nasiona dyni są również bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, minerałów takich jak magnez, mangan, cynk i miedź.

Ponadto pestki dyni są dobrym źródłem witaminy K. Nasiona zawierają fitosterole, które zmniejszają poziom cholesterolu i zapobiegają niektórym nowotworom . Nasiona dyni najlepiej kupić surowe i niesolone. W miesiącach zimowych można uprażyć surowe nasiona, dzięki czemu zachowają świeżość i smak. Można zjadać je same jako przekąskę między posiłkami, dodawać do sałatek i zup lub koktajli.

5.

Sezam:

Zawierają one sezaminę i sezamolin, substancje, które zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi i chronią wątrobę przed uszkodzeniami. Te nasiona są dobrym źródłem witaminy E, dlatego mogą pomóc wzmocnić serce i układ nerwowy. Olej sezamowy jest również stosowany w kosmetyce i może pomóc usunąć zmarszczki i wiele chorób skóry, gdy stosowany jest zewnętrznie.

Pół szklanki nasion sezamu zawiera 3 razy więcej wapnia niż pół szklanki pełnego mleka, ale należy uważać, gdyż nadmierne spożycie może prowadzić do przyrostu masy ciała. Porcja sezamu dostarcza zalecanych dawek przeciwutleniaczy, minerałów, witamin i białka na dzień.W sklepach można wybierać spośród wielu rodzajów sezamu, a także możesz wybrać czy chcesz kupić łuskane ziarna czy pełne. Zwróć jednak uwagę, że łuskane ziarna powinny być białe, bez plam i ciemniejszych obszarów.

6. Nasiona kopru:

Są to długie, cienkie i lekko zakrzywione nasiona w kolorach od brązowego do jasnozielonego. Zawierają spore dawki żelaza i histydyny, a aminokwas występujące w nasionach kopru są przydatne w leczeniu anemii . Dodatkowo warto wiedzieć, że żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, a histydyna stymuluje jej produkcję, a także pomaga w tworzeniu innych składników krwi. Koper ułatwia regulowanie miesiączki poprzez regulowanie działania hormonów w organizmie. Koper jest najbardziej popularny jako środek zapobiegający wzdęciom, również skuteczny w leczeniu biegunki. Sok z liści kopru może być stosowany zewnętrznie na oczy, aby zmniejszyć podrażnienia i zmęczenie oczu.

7.

Nasiona konopi:

Jedną z najważniejszych cech nasion konopi jest to, że są one doskonałym źródłem białka roślinnego. Zawierają również szeroką gamę witamin i minerałów, zapewnia także kwasy tłuszczowe zarówno omega-6, jak i omega-3, niezbędne dla zdrowia. Olej konopny ma działanie silnie nawilżające skórę i może być stosowany bezpośrednio na skórę przesuszoną i podrażnioną. Stosowanie oleju z nasion konopi i samych nasion konopi jest idealnym rozwiązaniem dla osób spożywających zbyt mało kwasów tłuszczowych, a także dla sportowców.

Nasiona konopi są szczególnie cenne dla osób z dietą wegetariańską i wegańską, a jeszcze bardziej dla wegetarian lub wegan uprawiających sport, którzy szukają kompletnych i łatwo przyswajalnych źródeł białka. Jednym z najprostszych sposobów spożywania nasion konopi jest dodanie ich do koktajli. Wystarczy wymieszać garść nasion z owocami i wymieszać dokładnie w blenderze.

8. Nasiona arbuza :

Nasiona arbuza są bardzo bogate w białko, 1 szklanka suszonych nasion zawiera 30.6 g, czyli 61 procent dziennej wartości zalecanej. Białko w nasionach arbuza składa się z kilku aminokwasów, z których jeden jest arginina. Nasiona arbuza są również bogate w kilka witamin z grupy B, które są niezbędne do przekształcania żywności w energię. Najwyższe stężenie ma niacyna, w 1 szklance suszonych nasion arbuza znajduje się 3,8 mg, czyli 19 procent dziennego zapotrzebowania. Inne witaminy z grupy B w nasionach arbuza to kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, witamina B6 i kwas pantotenowy.

Najbardziej zaskakujące w nasionach arbuza jest to, jaką ilość tłuszczu zawierają. W 1 szklance suszonych nasion, znajduje się 51 g tłuszczów nasyconych. Pozostałe tłuszcze to jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszcze jedno i wielonienasycone zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, a kwasy tłuszczowe omega-6 mogą pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Magnez z kolei to najbardziej obfity minerał w nasionach. Zawartość 556 mg to niemal 140 procent zalecanej dziennej dawki, a taka ilość znajduje się w 1 szklance suszonych nasion arbuza.

9.

Gorczyca :

Będąc doskonałym źródłem selenu i magnezu, nasiona gorczycy mogą zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć objawy takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów lub astma. Nasiona zawierają również izotiocyjaniany, znane ze swojej przeciwnowotworowych właściwości. Inne przydatne składniki odżywcze, które można znaleźć w nasionach gorczycy to wapń, żelazo, mangan, fosfor, cynk, niacyna, błonnik i bardzo cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które mogą obniżyć poziom cholesterolu i chronią nas przed chorobami serca.

Nasiona gorczycy są wykorzystywane również w celu przyspieszenia metabolizmu i w ten sposób poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia nasion gorczycy jest zmniejszenie częstości występowania migreny. Produkty wykonywane z nasion gorczycy są skutecznie wykorzystywane w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i zapobiegania miażdżycy.

Masując skórę głowy olejem musztardowym można znacznie poprawić jakość włosów i zapobiec ich wypadaniu. Inną ciekawą właściwością nasion gorczycy i musztardy jest pobudzanie wydzielania śliny i poprawa apetytu. Są one również uważane za doskonałe źródło bioenergii, a produkty z gorczycy mogą również pomóc poprawić odporność i pomagają w walce z bezsennością.

10. Pestki winogron:

Witamina E, flawonoidy, kwas linolowy są silnie skoncentrowane w pestkach winogron. Mogą one być jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zapobiec lub złagodzić objawy pewnych chorób, takich jak zaburzenia wzroku związane z cukrzycą i przyspieszyć gojenia się ran. Konsekwencje długotrwałego stosowania nasion winogron jest nieznane i potrzebne są dalsze badania, aby udzielić ostateczną odpowiedź.

Niektóre badania pokazują, że spożywanie pestek winogron i skórki winogron w połączeniu z czerwonym winem lub sokiem z winogron może być bardziej korzystne niż korzystanie z nasion winogron samodzielnie. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać pestek winogron. Również osoby z chorobami krwi i tym przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, czy kobiety w trakcie miesiączki powinny zrezygnować ze stosowania pestek winogron.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: siemię lniane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy