10 przeciwastmatycznych pokarmów
Za pomocą zdrowej diety, składającej się z produktów zmniejszających stan zapalny i rozszerzających oskrzela, można całkiem skutecznie wspomagać farmakologiczne leczenie astmy. Zdrowa dieta poprawia też odporność organizmu, co ma niewątpliwie wpływ na przebieg astmy oraz na zapobieganie infekcjom dróg oddechowych. Dieta przy astmie powinna być przede wszystkim pełna witamin, minerałów oraz produktów łagodzących objawy astmy.
Ten maślany i znakomity owoc jest jednym z głównych źródeł glutationu, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki oraz prowadzi do detoksykacji substancji obcych, takich jak zanieczyszczenia. Avocado są również źródłem witaminy E, szczególnie przydatne dla osób, u których astma jest powiązana z alergią na orzechy ( orzechy są jednym ze źródeł witaminy E ).
Kiełki brokułów
Te miniaturowe kapustki są ogromną skarbnicą wartości odżywczych i wspaniałym dodatkiem do diety u osób cierpiących z powodu astmy. Kiełki brokułów zwiększają przeciwutleniające związki, które kontrolują stan zapalny dróg oddechowych związanych z astmą oskrzelową.
Te bogate w błonnik owoce posiadają również kilka innych niezwykłych właściwości, które mogą zapewnić ochronę przed astmą. Mają też wysokie stężenie bioflawonoidów, takich jak kwercetyna. Kwercetyna zaliczana jest do jednych z najcenniejszych składników przeciwalergicznych, a zawarte w jabłkach antyhistaminy mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne zmniejszające ryzyko zachorowania na astmę o 50%.
Rozmaryn
Przeciwutleniacz zawarty w kwasie rozmarynowym ma jeszcze większa moc niż witamina E. Ponadto, kwas rozmarynowy zachęca komórki do tworzenia prostacykliny, która pomaga utrzymać otwarte drogi oddechowe w płucach, co sprzyja łatwemu oddychaniu.
Imbir
Jest to środek ułatwiający oddychanie u osób chorych na astmę, a składniki imbiru mogą działać synergistycznie z lekami rozluźniającymi mięśnie gładkie dróg oddechowych.
Nasiona słonecznika są przepełnione substancjami przeciwastmatycznymi ponieważ zawierają duże ilości witaminy E, potasu i magnezu.
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki są jednym z produktów, które rzadko powodują reakcje alergiczne, ponieważ astma jest często powiązana z alergią. Zawierają również mnóstwo witaminy C i potasu, a także unikalne białka, które mają znaczące właściwości przeciwutleniające.
Kurkuma
Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Sałata jest doskonałym źródłem witaminy C, jest również jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł beta- karotenu, który może pomóc w walce z alergenami.
Gorczyca
Jednym z najlepszych źródeł beta- karotenu, przepełnionego przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi jest zielona gorczyca. Może być doskonałym dodatkiem do diety zwłaszcza u osób podatnych na ataki astmy. Zapewnia również sporą ilość witaminy C i E, które mogą usunąć wolne rodniki, powodujące skurcz mięśni gładkich dróg oddechowych u osób z astmą.