Reklama

10 zamienników cukru i soli

Jak dosładzać i dosalać posiłki, żeby nie przesadzić? Postawmy na naturalne produkty - smaczne i bogate w cenne składniki.

Cukier i sól to najpopularniejsze przyprawy w naszej kuchni. Tymczasem coraz to nowe badania naukowe dowodzą, że nadmiar soli i cukru w diecie ma zgubny wpływ na nasze zdrowie, urodę, a nawet samopoczucie. Czy to znaczy, że mamy całkowicie zrezygnować ze słodkości i z dosalania? Nie!

Jeśli jesteśmy zdrowe, to bez szkody możemy zjeść ok. 6 łyżeczek cukru i 1 łyżeczkę soli dziennie. Zachowajmy więc umiar, unikajmy gotowej żywności (w 1 owocowym jogurcie może być nawet 9 łyżeczek cukru, a w 1 pizzy 3 łyżeczki soli) i... poznajmy zdrowe sposoby na podkręcenie smaku potraw.

Reklama


Cukier - co go zastąpi?


1. Miód

  • Zawiera wit. B i C, które poprawiają kondycję skóry. Działa przeciwzapalnie.
  • Jest słodszy od cukru, szklanki cukru w cieście zastąp 2/3 szklanki miodu. Kaloryczność podobna (łyżeczka: 40 kcal).
  • Dobry do herbaty, owocowych sałatek, wypieków. Cena: od 15 zł/słoiczek.

2. Syrop klonowy

  • Ma działanie bakteriobójcze, a także oczyszczające organizm.
  • Ma mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal).
  • Można go używać jako polewy do naleśników, dodatku do deserów, sałatek i sosów. Cena: 30 zł/250 ml.


3. Stewia 

  • Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia równowagę cukru we krwi.
  • Jest około 200 razy słodsza od cukru, dlatego stosuj ją z umiarem.
  • Można nią słodzić napoje, używać do ciast i deserów. Cena: liście: 20 zł/200 g, proszek: 30 zł/100 g.

4. Melasa

  • Wspomaga trawienie, poprawia również odporność organizmu.
  •  Ma o połowę mniej kalorii niż cukier (łyżeczka: 20 kcal).
  •  Dobra i do wypieków, i do słodzenia herbaty, ale ma intensywny smak, który nie każdemu musi odpowiadać. Cena: od 10 zł/400 g.


5. Cynamon

  • Reguluje procesy trawienne. Pomaga schudnąć, obniża poziom cukru we krwi.
  • Nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie ma w nim cukru (łyżeczka: 10 kcal).
  • Oprócz kawy można nim słodzić ciasta, herbatę, napoje mleczne i przyprawiać mięso. Cena: ok. 2 zł/15 g.


Sól - co ją zastąpi?



1. Czosnek

  • Zawiera błonnik, wit. z grupy B, sole mineralne. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zapobiega przeziębieniom.
  • Już 1-2 ząbki nadadzą daniu charakterystyczny smak. Najzdrowszy jest czosnek surowy - zmiażdżony lub posiekany (1 ząbek: 7 kcal).
  • Dodawaj do dressingów i dipów.

2. Imbir

  • Chroni przed wirusami, poprawia krążenie krwi, więc pomaga w odchudzaniu.
  • Najbardziej polecany jest ten starty lub zmiażdżony (1 łyżeczka: 2 kcal).
  • Ma jednocześnie ostry i cytrynowy smak, pasuje zatem i do słodkich, i do pikantnych potraw.


3. Majeranek

  • Wspomaga pracę układu trawiennego, warto go dodawać do "ciężkich" dań.
  • Charakterystyczny smak potrawie zapewni już łyżka majeranku (ok. 2 kcal).
  • Dzięki niemu mięso staje się soczyste, a zupy nabierają intensywnego smaku.

4. Natka pietruszki

  • Jest bogata w cenne dla skóry wit. A i C oraz żelazo. Wspomaga trawienie.
  • Czubata łyżeczka natki to tylko 2 kalorie.
  • Drobno posiekana sprawi, że brak soli będzie mniej odczuwalny, zwłaszcza w zupach, sałatkach czy sosach.


5. Limonki i cytryny

  • Oczyszczają organizm z toksyn i podkręcają przemianę materii.
  • Aby potrawa nabrała orzeźwiającego smaku, wystarczy sok z połówki owocu (to ok. 3 łyżek: 6 kcal).
  • Dodawaj do sałatek, zup, ryby.




Naj
Dowiedz się więcej na temat: sól | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy