Reklama

4 zdrowe, tłuste produkty

Wiele osób sądzi, że przyczyną nadwagi i otyłości jest spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu. W latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia Amerykanie doszli do takiego wniosku i zaczęli nagminnie zastępować tłuste potrawy potrawami z dużą zawartością węglowodanów i małą zawartością tłuszczu. W rezultacie średnia waga Amerykanów wzrosła i obecnie dwóch na trzech Amerykanów cierpi na nadwagę lub otyłość. Choć może się to wydawać kontrowersyjne stwierdzenie, prawdą jest, że dodanie zdrowych tłuszczy do diety może zahamować ten zatrważający trend.

Jajka

Wiele organizacji prozdrowotnych ostrzega przed jedzeniem większej ilości jajek niż 1 – 2 w tygodniu ze względu na ich wysoką zawartość cholesterolu. Okazuje się jednak, że związek pomiędzy cholesterolem osadzającym się w żyłach a cholesterolem w diecie nie jest tak oczywisty, jak wcześniej sądzono. Ponadto, jajka zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega – 3, dzięki czemu można je zaliczyć do zdrowych produktów. Dotyczy to zwłaszcza jajek od kur z wolnego wybiegu. Jajka to także dobre źródło wysokiej jakości białka, co może mieć znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej. To produkty bardzo uniwersalne, które można stosować do przyrządzania omletów, sałatek czy ciast.

Reklama

Orzechy

Orzechy nerkowca, migdały i orzechy laskowe to doskonałe, zdrowe źródło tłuszczy nienasyconych oraz białek. Zawierają przeciwutleniacze takie jak witamina E oraz błonnik wspomagający prawidłowe działanie układu trawiennego. Jedno z badań wykazało, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone takie, jakie znaleźć możemy właśnie w orzechach, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca o 30%, cukrzycy o 50%, a ryzyko udaru o 50%. Z orzechów można przyrządzać masło i mleko (popularne jest mleko migdałowe i mleko z orzechów nerkowca). Można też je dodawać do smażonych warzyw czy potraw z makaronem.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to produkt o jednej z najwyższych zawartości nasyconych tłuszczy, jaką można spotkać. Niemal 90% tego oleju stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) oraz kwas laurynowy. W toku wielu badań wykazano, że kwasy MCFA zmniejszają stany zapalne w organizmie, co w rezultacie zapobiega ryzyku zakażenia bakteryjnego, pojawienia się chorób serca i nowotworów. Olej kokosowy można stosować do smażonych warzyw, a także jako dodatek do deserów.

Gorzka czekolada

Dla wielu kobiet pocieszający może być fakt, iż umiarkowana ilość gorzkiej czekolady w diecie może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Badania wykazały, że osoby, które jedzą gorzką czekoladę co najmniej pięć razy w tygodniu (innymi słowy, niemal codziennie), miały o kilka punktów niższy indeks masy ciała (BMI) od osób, które nie jadły takiej czekolady. Produkt ten nie tylko zawiera tłuszcze korzystne dla naszego zdrowia, ale także wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe dzięki zawartości przeciwutleniaczy.

Nie wszystkie tłuszcze mają takie samo działanie! Wymienione powyżej zdrowe produkty, zawierające duże ilości tłuszczu, nie tylko dodają aromatu wielu potrawom, ale także pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Stanowią niezbędny element zdrowej i zrównoważonej diety.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama