Reklama

5 popularnych i szkodliwych przekąsek dla dzieci

Popularne przekąski, które przeznaczone są dla dzieci, mogą przyczyniać się do zachorowania na raka przez zastosowanie sztucznych barwników, pochodnych nafty. Ropa naftowa jest wykorzystywana do produkcji benzyny i gazu. Powszechnie stosowane barwniki do żywności, zwłaszcza żółć nr5 i czerwień 40 są wykonane z ropy naftowej i stwarzają poważne problemy zdrowotne. Problemy te mogą obejmować nadpobudliwość u dzieci, raka oraz reakcje alergiczne. Ze sztucznymi barwnikami zostały powiązane także inne przypadłości takie jak moczenie nocne, infekcje ucha, bóle głowy, nadwrażliwość, otyłość, astma, cukrzyca, wahania nastrojów, zaburzenia snu, wzrost ryzykownych zachowań, pokrzywka i ewentualnie hipoglikemia. W dalszej części artykułu znajdziesz 5 przekąsek, które należy unikać.

Pop Tarts

To popularna przekąska zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Te wypiekane tosty można znaleźć w sklepach z importowanymi produktami spożywczymi. Zawierają one w sobie sporą ilość syropu kukurydzianego. To najbardziej szkodliwa forma cukru. Innym niepokojącym składnikiem jest TBHQ, Tert-butylohydrochinon E319, który pochodzi z ropy naftowej. Jest on również związany z butanem, częściowo uwodornionym olejem sojowym, który powoduje zaburzenia funkcji komórek i przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych.

Owocowe żelki

Trudno się im oprzeć, są w różnych kolorach i smakach, aż do momentu, że są wykonane w większości ze sztucznych dodatków i barwników. Czerwony 3 to powszechnie stosowany barwnik spożywczy, znany również jako E127 lub erytrozyna, jest produktem naftowym.

Reklama

Chrupki Cheetos

Te pomarańczowe chrupki są barwione sztucznym żółtym barwnikiem, który tworzy „serowy” żółty kolor. Natomiast zapach sera powstaje na skutek dodania metylu i metylofenidatu etylu.

Misie – żelki

Są produkowane już od 1988 i dostępne w pięciu różnych smakach. Można w nim znaleźć Tert-butylohydrochinon E319, który może spowodować nudności, wymioty, dzwonienie w uszach. U dzieci może wywołać lęk, niepokój i objawy ADHD.

M&M’s

Kolorowe czekoladowe cukierki, które rozpływają się w ustach, a nie w twojej dłoni. Ich kolory są sztuczne i szkodliwe po spożyciu. Kolor niebieski nr2 to produkt na bazie ropy naftowej, który zwiększa nadpobudliwość u dzieci, zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się guza mózgu oraz zaburza rozwój komórek. Czerwony kolor nr 40 uszkadza DNA, natomiast żółty nr6 może powodować raka. Ponadto barwniki te mogą powodować reakcje alergiczne oraz nadpobudliwość.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy