Reklama

7 niesamowitych produktów powstrzymujących stany zapalne

Stan zapalny to immunologiczna odpowiedź organizmu na szkodliwe bodźce, takie jak uszkodzone komórki, podrażnienia i patogeny. Zapalenie może być pomocne w procesie leczenia infekcji, ran i uszkodzeń tkanek. Jednak, gdy wymyka się spod kontroli, może doprowadzić do znacznych kłopotów zdrowotnych. Jeśli chcesz utrzymać organizm w dobrym zdrowiu, ważne jest, aby kontrolować stany zapalne. Na szczęście można to osiągnąć dzięki zdrowemu stylowi życia i odpowiedniej diecie. Oto 7 znakomitych produktów, które pomogą nam kontrolować stany zapalne w organizmie:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera wiele dobroczynnych substancji, które mogą ochronić nasz organizm przed zapaleniami. Badania wykazały, że związek zwany oleocanthal zapobiega produkcji enzymów COX-1 i COX-2, które powodują stany zapalne. W walce ze stanami zapalnymi zawsze wybieraj oliwę z oliwek extra-virgin. Zmniejszy ona ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych związanych z zapaleniami, takich jak choroby zwyrodnieniowe stawów lub cukrzyca. Używaj tego oleju przy gotowaniu potraw lub jako dodatku do sałatek.

Dodatkowo podgrzana oliwa z oliwek, stosowana jako olejek do masażu, pomaga zmniejszyć ból, zredukować obrzęki, zapalenia stawów oraz skurcze mięśni.

Reklama

Imbir

Roślina ta zawiera związek znany jako gingerol, który posiada silne właściwości przeciwzapalne. Według badań imbir wpływa na niektóre procesy zapalne już na poziomie komórkowym. Sprawia to, że ​​jest niezwykle skuteczny w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób zapalnych. Dla osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalne zapalenie stawów, regularne spożywanie imbiru to świetny sposób na zmniejszenie bólu i obrzęku oraz ogólną poprawę mobilności. Imbir może także zmniejszyć stan zapalny mięśni, będący skutkiem intensywnego treningu.

Kwaśne wiśnie

W badaniach przeprowadzonych w 2010 roku, naukowcy wykazali, że u ludzi pijących sok z kwaśnych wiśni występuje zdecydowanie mniej stanów zapalnych. Regularne spożywanie soku z kwaśnych wiśni np. przed wyczerpującym wysiłkiem fizycznym, może pomóc zminimalizować ból mięśni oraz stany zapalne. Eksperci zalecają spożywanie 1,5 szklanki kwaśnych wiśni lub wypicie szklanki zrobionego z nich soku (na dobę). Jeśli chcesz w pełni wykorzystać ich właściwości przeciwzapalne pij tylko soki niesłodzone i przygotowywane ze świeżych owoców.

Uwaga: Sok z kwaśnych wiśni może powodować bóle brzucha i biegunkę. Jeżeli zauważysz te objawy lepiej odstaw go na bok.

Łosoś

Żyjące w zimnych wodach ryby, między innymi łosoś, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Są one bardzo pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych. Badania wskazują, że owe kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu poziomu cytokin - białek przyczyniających się do powstawania zapaleń. Jeśli chcesz czerpać pełne korzyści z przeciwzapalnych właściwości łososia jedz tylko grillowane, pieczone lub smażone potrawy z tej ryby. Zbyt długie gotowanie może bowiem zniszczyć zawarte w nim zdrowe tłuszcze.

Szpinak

To warzywo o ciemnych liściach również posiada kilka ciekawych właściwości. Szpinak zawiera dużo karotenoidów, które działają jako przeciwutleniacze zmniejszające stan zapalny. Jest też bogatym źródłem witaminy E. Składniki te pomagają chronić organizm przed cząsteczkami wywołującymi stany zapalne - cytokinami. Dodatkowo szpinak jest także bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), bardzo silnego środka przeciwzapalnego. Pomoże nam on zwalczyć objawy zapaleń związanych z astmą, bólów stawów i migrenowych bólów głowy.

Orzechy włoskie

Kolejnym dobrym sposobem na redukowanie stanów zapalnych jest jedzenie orzechów włoskich. Są one bowiem bogatym źródłem kwas alfa-linolenowego (ALA). Regularne spożywanie orzechów włoskich znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i stawów. Orzechy działają również korzystnie na nasze kości. Zanurz 3-4 orzechy włoskie w wodzie i pozostaw je tam przez całą noc. Namoczone orzechy zjedz razem ze śniadaniem lub wykorzystaj je jako popołudniową przekąskę.

Borówki

Borówki pełne są substancji odżywczych, takich jak antocyjany, kwas hydroksycynamonowy, kwas hydroksybenzoesowy i flawonole. Pełnią one w naszym organizmie rolę przeciwutleniaczy i silnych związków przeciwzapalnych. Wspomniane substancje redukują stany zapalne w tkankach poprzez zwiększenie funkcjonalności błony komórek i wprowadzenie do nich ważnych składników odżywczych. Regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia stawów. Warto jeść przynajmniej jedną porcję (około 1/2 szklanki) borówek dziennie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: borówki | oliwa z oliwek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy