Reklama

7 niesamowitych sposobów na wykorzystanie liści kolendry

Kolendra, zwana również chińską pietruszką, znana jest w Indiach jako coriander. Uzdrowiciele ajurwedyjscy przez wieki używali jej liści i nasion do leczenia problemów trawiennych i alergii. Badania wykazują, że kolendra działa jako skuteczny „biosorbent”, co oznacza, że może zasysać metale ciężkie, które są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Sekret kolendry może leżeć w budowie zewnętrznych ścianek komórek, które tworzą tę roślinę. Mają idealną strukturę pozwalającą na zasysanie metali ciężkich.

Użyj liści: umyj, pokrój i posyp świeżymi liśćmi kolendry swoją potrawę. Może być to potrawa dal, gotowany ryż, zupa, sałatka, omlet, danie chińskie czy jogurt raita. To skromne zioło nadaje błyskawicznie wspaniałego smaku, przynosząc jednocześnie wiele zdrowotnych korzyści.

Wykonaj gęsty, ostry sos owocowy miętowo – kolendrowy (chutney): umyj i oczyść zioła, każdego po garści. Umieść je w robocie kuchennym z odrobiną soli morskiej, 1 zielonym chili (opcjonalnie) i sokiem z 1 cytryny. Dokładnie je zmiel. Ciesz się smakiem pełnego wigoru, bogatego w przeciwutleniacze sosu w połączeniu z tostem, tortillą, chapati lub ryżem. Kolendra doskonale smakuje również z czosnkiem, pomidorami, ogórkiem, orzeszkami i cebulą.

Reklama

Przyrządź masełko z kolendrą: wrzuć 1 kostkę masła, 1/4 szklanki liści kolendry i 1 łyżeczkę zgniecionego czosnku do robota kuchennego. Dokładnie połącz składniki. I już! To masełko, połączone z kilkoma kroplami cytryny i świeżo mielonym pieprzem, bosko smakuje rozsmarowane na gorącej kolbie kukurydzy.

Użyj jej do dekoracji: wlej wodę do ładnego szklanego słoika i umieść w nim garść świeżych liści kolendry. Postaw na nasłonecznionym parapecie. Ciesz się świeżym zapachem! Pomaga on nawet odstraszyć owady, w tym komary.

Wypróbuj ją w maseczce na twarz: 1 łyżeczka pasty z kolendry + 1/4 mleka kokosowego + 1/2 banana. Wszystko zmieszaj. Ta niezwykle nawilżająca maseczka sprawi, że twoja skóra nabierze blasku. Nałóż ją na około 10 minut, a następnie spłucz ciepłą wodą.

Zaparz herbatę z kolendry: herbata z kolendry tradycyjnie stosowana była zarówno do łagodzenia niestrawności, jak i jako środek oczyszczający. Herbatę tę można przyrządzić dodając dwie łyżeczki liści kolendry do gorącej wody. Do smaku dodajemy miód, skórki pomarańczowe lub plasterki cytryny.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kolendra
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy