Reklama

8 niesamowitych korzyści wynikających z jedzenia selera

To często niedoceniane warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, witamin, potasu i magnezu. Prawie każda część selera jest jadalna. Spożywanie selera wspomaga zdrowie serca. Oto 8 niesamowitych korzyści wynikających z regularnego spożywania selera:

Zwalcza nowotwory

Badania naukowe wykazują, że seler jest bogaty w związek o nazwie luteolina, która pomaga obniżyć wzrost komórek rakowych w trzustce. W innych badaniach naukowych wykazano, że regularne spożywanie selera znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.

Obniża ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie jest prostą drogą do poważnych problemów zdrowotnych. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby zagrażające życiu, wybierz odpowiednią dla ciebie dietę, która będzie skuteczna w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Spośród wszystkich produktów seler jest bardzo trafnym wyborem, ponieważ zawiera związek, który zmniejsza wytwarzanie hormonów stresu, co rozluźnia mięśnie wokół naczyń krwionośnych i ułatwia przepływ krwi. Seler jest również świetnym źródłem potasu dzięki czemu działa stabilizująco na tętno i obniża ciśnienie krwi.

Reklama

Obniża poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu w organizmie jest poważnym problemem. Spożywając seler regularnie pomagasz utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie oraz produkcję hormonów i regulację witaminy D. Co więcej unikalny związek o nazwie 3-N-butylpthalide (BPh) ma działanie redukujące poziom cholesterolu i utrzymania w zdrowiu Twojego serca.

Utrzymuje zdrowie oczu

Witaminy zawarte w selerze są jednym z najważniejszych składników odżywczych, a nasz organizm bardzo ich potrzebuje. Są one ważne między innymi dla zdrowia oczu. Konsumpcja już jednej wielkiej łodygi selera może przyczynić się do spożycia nawet 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto obecność przeciwutleniaczy jak flawonoidy – pomaga nawilżyć twoje oczy.

Zmniejsza stany zapalne

Przewlekłe stany zapalne w organizmie mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem w tym choroby Alzheimera i cukrzycy. Spożywanie selera znacząco obniża stany zapalne, a w konsekwencji obniża ryzyko zachorowania na bardziej poważne choroby.

Zwiększa płodność mężczyzn

Spadek produkcji plemników to wielki problem obecnego pokolenia. Spożywanie selera może pomóc złagodzić te przykre dolegliwości, dzięki zawartości dwóch feromonów takich jak androstenon i androstenol. Spożywanie selera zwiększa także liczbę i ruchliwość plemników, gdy stosuje się go razem z witaminą E.

Poprawia trawienie

Twój organizm może wchłaniać składniki odżywcze w prawidłowy sposób tylko wtedy, kiedy układ trawienny funkcjonuje prawidłowo. Twardy stolec i zaparcia są oznakami nieprawidłowego trawienia. Wysoka zawartość wody w selerze ułatwia trawienie oraz wydalanie. Spożywanie selera poprawia również krążenie w obrębie jelit, wspomagając detoksykację organizmu.

Wspomaga odchudzanie

Otyłość jest kolejnym problemem, który można uznać za powszechny. Ludzie szukają i płacą grube pieniądze za to, by znaleźć odpowiednią dla siebie dietę, która pomoże im schudnąć. Seler jest świetnym produktem, który ma mało kalorii, a niesie ze sobą ogromną ilość witamin i minerałów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: seler | seler naciowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy