Reklama

Algi morskie i ich cenne właściwości

Algi morskie pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie znane i stosowane są od wieków. Ich cenne właściwości pokochał jednak cały świat, a szczególnie Amerykanki i Europejki, które doceniły ich dobroczynne działanie na urodę. Algi chętnie stosuje się również w dietetyce i farmacji. Nic dziwnego, że są tak popularne. Znajdziemy w nich praktycznie wszystkie wartości, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Z pewnością nie zawiedziesz się na ich działaniu. Poniżej znajdziesz powody, dla których warto stosować algi morskie.

Czym jest właściwie alga morska?

Algi morskie, które popularnie nazywane są glonami, zaliczane są do jednokomórkowych, prostych roślin i występują praktycznie w we wszystkich strefach geograficznych. Najczęściej spotkamy je w wodzie – morzach, oceanach czy jeziorach, choć obrastają również tereny lądowe. Dzieli się je zazwyczaj na algi morskie i słodkowodne. To wyjątkowo zdrowe rośliny. W ich składzie znajdziemy praktycznie wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Algi spotkamy w różnych kolorach, te najpopularniejsze to: zielony, brunatny, czerwony, brązowy i fioletowy. Występują w wielu rodzajach, oto te najpopularniejsze:

Reklama

• Agar-agar – występuje również pod nazwą „agarofity”, jest bogatym źródłem żelaza i wapnia;

• Dulse – charakteryzuje się czerwono-niebieskim zabarwienie, zawiera bardzo duże stężenie jodu;

• Hijiki – rośnie na skałach na dnie morza, doskonale oczyszcza organizm z toksyn;

• Arame – żółto-brązowy glon, który korzystnie wpływa na pracę tarczycy;

• Kombu – należy do rodziny glonów Laminaria, reguluje gospodarkę hormonalną, wzmacnia kości i zapobiega reumatyzmowi;

• Nori – jest bardzo delikatny, zawiera ogromne ilości białka oraz witamin A i B;

• Wakame – rośnie w płytkiej wodzie, jest bogaty w niacynę i tiaminę, hamuje powstanie narośli i guzów oraz wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Co zawierają algi morskie?

Algi morskie to bogactwo minerałów, witamin oraz cennych dla naszego zdrowia mikro i makroelementów. Co konkretnie znajdziemy w aldze morskiej?

• spore ilości cennych minerałów: sód, wapń, potas, chlor, siarkę, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, a także nikiel;

• witaminy: C, B, E i beta-karoten;

• wysokiej jakości białko;

• dużą ilość błonnika i protein;

• kwas alfa-linolenowy (występuje głównie w zielonych wodorostach);

• kwas eikozapentaenowy (występuje głównie w czerwonych algach).

Jak algi morskie wpływają na nasze zdrowie i urodę?

Dzięki wszystkim wyżej wymienionym wartościom odżywczym algi morskie działają pozytywnie na nasze zdrowie i urodę. Według naukowców algi posiadają do 20 razy więcej minerałów niż większość roślin lądowych. Oto najcenniejsze właściwości alg morskich:

Pozytywnie działają na skórę

Algi bezpośrednio aplikowane na skórę wykazują zdolność szybkiego pokonywania jej warstw ochronnych, a ponadto pozytywnie działają na metabolizm naskórka i skóry właściwej. Dzięki temu nie tylko wzmacniają odporność skóry, ale potrafią również leczyć rany, zakażenia i infekcje bakteryjne.

Można śmiało stwierdzić, że algi morskie również odmładzają skórę. To dlatego, że doskonale zatrzymują wilgoć w naskórku, jednocześnie opóźniając proces starzenia się skóry. Ponadto, regularne okłady z alg morskich na skórę zapewnią jej blask i promienny wygląd, a także zmniejszą wydzielanie nadmiernej ilości sebum.

Regulują ciśnienie krwi

Badania japońskich naukowców dowiodły, że algi morskie są bogatym źródłem bioaktywnych peptydów, które regulują ciśnienie krwi i działają jak leki na nadciśnienie. Co więcej, naukowcy udowodnili, że algi morskie mogłyby zastąpić tradycyjne leki w wyjątkowych sytuacjach, na przykład w okresie ciąży.

Oczyszczają organizm z toksyn

Specyficzna budowa algi morskiej gwarantuje roślinie zdolność wiązania i usuwania z organizmu toksyn, a w szczególności tych, które pochodzą z zewnątrz. Dzięki tej właściwości algi chronią również organizm przed infekcjami i chorobami.

Wspomagają odchudzanie

Dzięki sporej zawartości błonnika algi morskie uznawane są również za rośliny wspomagające odchudzanie. Po pierwsze na długo zapewniają uczucie sytości, po drugie usprawniają pracę układu trawiennego, a po trzecie przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Odchudzające właściwości alg morskich potwierdziły badania przeprowadzone na mężczyznach w Holandii, którzy szybciej tracili na wadze po wprowadzeniu do swojej diety alg morskich.

Algi morskie – zastosowanie w kuchni

Poza kosmetyką, dietetyką, medycyną naturalną i farmacją algi morskie chętnie wykorzystywane są również w kuchni. Są doskonałym dodatkiem do potraw rybnych, sushi i białego mięsa. Świetnie sprawdzą się również w zupach, sałatkach, makaronach i pizzach. Można jeść je w dowolnej formie – surowe, ugotowane, a także smażone – w zależności od naszego gustu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy