Antyoksydanty: Jakie mają właściwości i w jakich produktach występują?

Antyoksydanty możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, morskie ryby czy mięso. Warto wzbogacić nimi codzienną dietę
Antyoksydanty możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, morskie ryby czy mięso. Warto wzbogacić nimi codzienną dietę123RF/PICSEL
Antyoksydanty możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, morskie ryby czy mięso. Warto wzbogacić nimi codzienną dietę
Antyoksydanty możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, morskie ryby czy mięso. Warto wzbogacić nimi codzienną dietę123RF/PICSEL

Antyoksydanty - jak wpływają na nasz organizm?

  • długotrwały stres,
  • palenie papierosów,
  • nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV,
  • zanieczyszczenie środowiska (głównie powietrza),
  • spożywanie wysoko przetworzonej żywności,
  • picie alkoholu 
  • miażdżycy,
  • nadciśnienia,
  • cukrzycy,
  • chorób nowotworowych,
  • choroby Parkinsona 

Antyoksydanty w owocach - gdzie jest ich najwięcej?

  • polifenole,
  • karotenoidy, 
  • koenzym Q10,
  • flawonoidy, 
  • witaminy o właściwościach przeciwutleniających - witamina A czy C
  • owoce jagodowe - borówki, maliny, czarne porzeczki, truskawki, aronia, żurawina, czarny bez,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • owoce cytrusowe - pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,
  • winogrona, 
  • kiwi,
  • granat,
  • orzechy włoskie
  • awokado

Antyoksydanty w warzywach

  • zielone warzywa - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, karczoch, brukselka, szczypiorek, cukinia
  • pomarańczowe warzywa - marchewka, dynia, bataty,
  • białe warzywa - czosnek, cebula,
  • fioletowe warzywa - buraki, czerwona kapusta, fasola
  • czerwone warzywa - pomidory, papryka

Gdzie jeszcze można znaleźć antyoksydanty?

  • kakao, gorzka czekolada - są bogate we flawonoidy, zapobiegające m.in. rozwojowi nowotworów, cukrzycy i miażdżycy,
  • tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź) - zawierające koenzym Q10, wpływający na zachowanie zdrowej i jędrnej skóry,
  • oleje roślinne (np. olej rzepakowy, słonecznikowy itp.) - bogate w witaminę E, pozytywnie wpływającą na stan skóry, włosów i paznokci oraz układu krwionośnego,
  • chude mięso wołowe i cielęce - źródło koenzymu Q10, nazywanego antyoksydantem na skórę i włosy
  • zioła - kurkuma, cynamon, oregano, pieprz czarny, majeranek, kardamon, tymianek - mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne,
  • czerwone wino - bogate w polifenole - stanowiące wsparcie w profilaktyce antynowotworowej (szczególnie w przypadku nowotworów piersi i prostaty),
  • zielona herbata,
  • kawa

Antyoksydanty w kosmetykach

„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiPolsat CafePolsat Cafe