Antyoksydanty: Jakie mają właściwości i w jakich produktach występują?
Antyoksydanty nazywane również przeciwutleniaczami, to ważne dla naszego organizmu związki chemiczne, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Korzystnie wpływają na nasz wygląd oraz witalność. W jakich produktach jest dużo antyoksydantów? Które z nich warto na stałe wprowadzić do diety?
Antyoksydanty to grupa związków chemicznych wykazujących pozytywny wpływ na nasz organizm. Wiele z nich można znaleźć w pożywieniu. Jak działają?
Przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się nadmiaru wolnych rodników, a także neutralizują i usuwają z organizmu te już istniejące.
Wytwarzaniu zbyt dużej ilości wolnych rodników sprzyjają takie czynniki jak:
- długotrwały stres,
- palenie papierosów,
- nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV,
- zanieczyszczenie środowiska (głównie powietrza),
- spożywanie wysoko przetworzonej żywności,
- picie alkoholu
Wolne rodniki wywołują wiele negatywnych procesów w naszym organizmie, które antyoksydanty neutralizują. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko wystąpienia:
- miażdżycy,
- nadciśnienia,
- cukrzycy,
- chorób nowotworowych,
- choroby Parkinsona
Dodatkowo przeciwutleniacze skutecznie spowalniają proces starzenia się organizmu, pozytywnie wpływają na wygląd skóry oraz włosów.
Przeciwutleniacze najlepiej dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ są wtedy najlepiej przyswajalne. Na dodatek w jednym produkcie często znajduje się kilka rodzajów tych związków, na przykład:
- polifenole,
- karotenoidy,
- koenzym Q10,
- flawonoidy,
- witaminy o właściwościach przeciwutleniających - witamina A czy C
Dzięki temu takie produkty kompleksowo wspierają organizm. Do owoców posiadających najwięcej antyoksydantów zalicza się:
- owoce jagodowe - borówki, maliny, czarne porzeczki, truskawki, aronia, żurawina, czarny bez,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- owoce cytrusowe - pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,
- winogrona,
- kiwi,
- granat,
- orzechy włoskie
- awokado
Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są również warzywa. Królują wśród nich szczególnie:
- zielone warzywa - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, karczoch, brukselka, szczypiorek, cukinia
- pomarańczowe warzywa - marchewka, dynia, bataty,
- białe warzywa - czosnek, cebula,
- fioletowe warzywa - buraki, czerwona kapusta, fasola
- czerwone warzywa - pomidory, papryka
Dietetycy przypominają, że dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia należy spożywać 3-4 porcje warzyw dziennie. Wraz z nimi dostarczamy organizmowi wielu cennych składników odżywczych, witamin i antyoksydantów.
Oprócz owoców i warzyw, do codziennej diety warto włączyć również inne produkty bogate w antyoksydanty. Należą do nich:
- kakao, gorzka czekolada - są bogate we flawonoidy, zapobiegające m.in. rozwojowi nowotworów, cukrzycy i miażdżycy,
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź) - zawierające koenzym Q10, wpływający na zachowanie zdrowej i jędrnej skóry,
- oleje roślinne (np. olej rzepakowy, słonecznikowy itp.) - bogate w witaminę E, pozytywnie wpływającą na stan skóry, włosów i paznokci oraz układu krwionośnego,
- chude mięso wołowe i cielęce - źródło koenzymu Q10, nazywanego antyoksydantem na skórę i włosy
- zioła - kurkuma, cynamon, oregano, pieprz czarny, majeranek, kardamon, tymianek - mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne,
- czerwone wino - bogate w polifenole - stanowiące wsparcie w profilaktyce antynowotworowej (szczególnie w przypadku nowotworów piersi i prostaty),
- zielona herbata,
- kawa
Przeciwutleniacze coraz częściej spotykane są również w produktach do codziennej pielęgnacji. Stanowią składnik wielu kremów do twarzy i pod oczy, serów czy maseczek. Są szczególnie polecane osobom narażonym na stres oksydacyjny, żyjących w dużych miastach o znacznym stopniu zanieczyszczenia czy osobom posiadanym cerę dojrzałą i chcących spowolnić proces starzenia.
Kosmetyki z antyoksydantami powinny być używane również w sezonie letnim, ponieważ tworzą naturalną barierę chroniącą skórę przez promieniowaniem UV.
Czytaj również:
Dieta antyoksydacyjna. Na czym polega dieta bogata w przeciwutleniacze?
Prebiotyki - to, co jesz, wpływa na twój mózg
Morele - dlaczego warto po nie sięgnąć?
Zobacz także: