Reklama

Antyoksydanty: Jakie mają właściwości i w jakich produktach występują?

Antyoksydanty nazywane również przeciwutleniaczami, to ważne dla naszego organizmu związki chemiczne, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Korzystnie wpływają na nasz wygląd oraz witalność. W jakich produktach jest dużo antyoksydantów? Które z nich warto na stałe wprowadzić do diety?

Antyoksydanty to grupa związków chemicznych wykazujących pozytywny wpływ na nasz organizm. Wiele z nich można znaleźć w pożywieniu. Jak działają? 

Antyoksydanty - jak wpływają na nasz organizm?

Przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się nadmiaru wolnych rodników, a także neutralizują i usuwają z organizmu te już istniejące. 

Wytwarzaniu zbyt dużej ilości wolnych rodników sprzyjają takie czynniki jak:

Reklama
  • długotrwały stres,
  • palenie papierosów,
  • nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV,
  • zanieczyszczenie środowiska (głównie powietrza),
  • spożywanie wysoko przetworzonej żywności,
  • picie alkoholu 

Wolne rodniki wywołują wiele negatywnych procesów w naszym organizmie, które antyoksydanty neutralizują. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko wystąpienia:

  • miażdżycy,
  • nadciśnienia,
  • cukrzycy,
  • chorób nowotworowych,
  • choroby Parkinsona 

Dodatkowo przeciwutleniacze skutecznie spowalniają proces starzenia się organizmu, pozytywnie wpływają na wygląd skóry oraz włosów.

Antyoksydanty w owocach - gdzie jest ich najwięcej?

Przeciwutleniacze najlepiej dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ są wtedy najlepiej przyswajalne. Na dodatek w jednym produkcie często znajduje się kilka rodzajów tych związków, na przykład:

  • polifenole,
  • karotenoidy, 
  • koenzym Q10,
  • flawonoidy, 
  • witaminy o właściwościach przeciwutleniających - witamina A czy C

Dzięki temu takie produkty kompleksowo wspierają organizm. Do owoców posiadających najwięcej antyoksydantów zalicza się:

  • owoce jagodowe - borówki, maliny, czarne porzeczki, truskawki, aronia, żurawina, czarny bez,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • owoce cytrusowe - pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,
  • winogrona, 
  • kiwi,
  • granat,
  • orzechy włoskie
  • awokado

Antyoksydanty w warzywach

Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są również warzywa. Królują wśród nich szczególnie:

  • zielone warzywa - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, karczoch, brukselka, szczypiorek, cukinia
  • pomarańczowe warzywa - marchewka, dynia, bataty,
  • białe warzywa - czosnek, cebula,
  • fioletowe warzywa - buraki, czerwona kapusta, fasola
  • czerwone warzywa - pomidory, papryka

Dietetycy przypominają, że dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia należy spożywać 3-4 porcje warzyw dziennie. Wraz z nimi dostarczamy organizmowi wielu cennych składników odżywczych, witamin i antyoksydantów. 

Gdzie jeszcze można znaleźć antyoksydanty?

Oprócz owoców i warzyw, do codziennej diety warto włączyć również inne produkty bogate w antyoksydanty. Należą do nich:

  • kakao, gorzka czekolada - są bogate we flawonoidy, zapobiegające m.in. rozwojowi nowotworów, cukrzycy i miażdżycy,
  • tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź) - zawierające koenzym Q10, wpływający na zachowanie zdrowej i jędrnej skóry,
  • oleje roślinne (np. olej rzepakowy, słonecznikowy itp.) - bogate w witaminę E, pozytywnie wpływającą na stan skóry, włosów i paznokci oraz układu krwionośnego,
  • chude mięso wołowe i cielęce - źródło koenzymu Q10, nazywanego antyoksydantem na skórę i włosy
  • zioła - kurkuma, cynamon, oregano, pieprz czarny, majeranek, kardamon, tymianek - mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne,
  • czerwone wino - bogate w polifenole - stanowiące wsparcie w profilaktyce antynowotworowej (szczególnie w przypadku nowotworów piersi i prostaty),
  • zielona herbata,
  • kawa

Antyoksydanty w kosmetykach

Przeciwutleniacze coraz częściej spotykane są również w produktach do codziennej pielęgnacji. Stanowią składnik wielu kremów do twarzy i pod oczy, serów czy maseczek. Są szczególnie polecane osobom narażonym na stres oksydacyjny, żyjących w dużych miastach o znacznym stopniu zanieczyszczenia czy osobom posiadanym cerę dojrzałą i chcących spowolnić proces starzenia.

Kosmetyki z antyoksydantami powinny być używane również w sezonie letnim, ponieważ tworzą naturalną barierę chroniącą skórę przez promieniowaniem UV.  

Czytaj również:

Dieta antyoksydacyjna. Na czym polega dieta bogata w przeciwutleniacze?

Prebiotyki - to, co jesz, wpływa na twój mózg

Morele - dlaczego warto po nie sięgnąć?

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: antyoksydanty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy