Reklama

Banany – odżywcza moc owoców

Należą do wysokoenergetycznych owoców, jednak nie są to puste kalorie. Jakie korzyści przyniesie nam włączenie bananów do jadłospisu?

Banany są prawdziwą skarbnicą witamin, znajdziemy w nich witaminę C, A, E, K oraz te z grupy B. Obfitują w błonnik i szereg składników mineralnych. Najsilniejszym argumentem bananów jest zawarty w nich potas. Oprócz niego znajdziemy w bananach znaczne ilości magnezu, wapnia i fosforu.  

Banany w roli główniej  

Sycący owoc może być w jadłospisie ucznia doskonałą przekąską międzylekcyjną. Banany są także wdzięcznym dodatkiem do sałatek owocowych, wymyślnych musów i koktajli. Mogą być serwowane po obróbce termicznej, zapiekane stają się bardziej aromatyczne. Dobrze komponują się z jaglanką, komosą ryżową, ryżem naturalnym, czarnym czy dzikim. Takie duety warto oprószyć cynamonem lub kardamonem i dodać odrobinę anyżu. Choć sam banan działa wychładzająco na nasz organizm, takie danie to dobra propozycja na jesienno-zimowe miesiące.  

Reklama

Zimny deser

Gdyby jednak ktoś nabrał ochoty na schłodzenie - na bazie bananów przygotujemy pyszne, domowe lody. Potrzebne będą dwa duże, mocno dojrzałe, wręcz przejrzałe banany i pół kilograma owoców, które nadadzą całości zasadniczy smak. Doskonale sprawdzają się tu świeże (wersja na lato), jak i mrożone: truskawki, maliny, poziomki, jagody czy jeżyny. Kluczowym jednak dla powodzenia całego przedsięwzięcia jest stopień dojrzałości bananów. Wybierzmy te o intensywnie żółtej skórce, na której pojawiły się brązowe plamki. W przypadku bananów nie jest to efekt psucia, a pełnej dojrzałości owocu. Takie banany są też najbardziej słodkie i lodów nie trzeba będzie dosładzać.  

Jak przygotować lody?  

Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Tak przygotowane mrozimy, optymalnie przez 24 godziny. Wyjmujemy je z zamrażalnika na kwadrans przed przystąpieniem do przygotowania. Łączymy owoce i blendujemy na jednolitą masę, z której później formujemy lodowe kulki lub przekładamy ją do pojemniczków, które nadadzą lodom określony kształt.  

Banany dla zdrowia  

Banany należą do produktów wysokoodżywczych. Jaki wpływ mają na nasz organizm?

1. Mają więcej potasu niż osławione pomidory, dlatego są szczególnie rekomendowane dla osób z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Sprzyjają jego normalizacji i prawidłowej pracy serca.

2. Z uwagi na bogactwo pektyn (rodzaj błonnika) mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i chronią przed rozwojem miażdżycy. 


3. Są korzystne dla osób zmagających się z wrzodami żołądka. Chronią śluzówkę żołądka i zapobiegają powstawaniu uszkodzeń. Mają też zdolność unieszkodliwiana bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnej za większość przypadków choroby wrzodowej.

4. Mogą być antidotum na niestrawność i wzdęcia.

5. Są skutecznym lekiem na biegunkę u dzieci.

6. Mają korzystny wpływ na układ kostny, co szczególnie ważne na etapie szybkiego rozwoju dziecka.

7. Dzięki bogactwu witamin z grupy B banany stabilizują nasz system nerwowy i mają korzystny wpływ na nastrój.

8. Obecności silnych przeciwutleniaczy: witamina C i E zawdzięczają właściwości antynowotworowe.  

9. Są jednymi z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego nie będą zalecane osobom będącym w trakcie diety odchudzającej.

10. Mają wysoki indeks glikemiczny (te najbardziej dojrzałe mogą mieć wyższy niż 70), więc nie są korzystne dla borykających się z cukrzycą.    

Ewa Koza, mamsmak.com          

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: banany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy