Reklama

Bez żadnej infekcji aż do wiosny

Sezon przeziębień w pełni. Lepiej nie czekać, aż coś nas dopadnie! Zawczasu postarajmy się o odpowiednią „apteczkę” – domowe leki, dzięki którym łatwiej odeprzemy atak wirusów i bakterii.

Z naturalnymi lekarstwami jest tak, że większość z nich możemy z powodzeniem stosować... profilaktycznie. Nie grozi nam to żadnymi skutkami ubocznymi, jest za to sprawdzonym sposobem, by jesienią i zimą wspomóc swój organizm w zmaganiach z nieprzyjazną aurą, stresującym trybem życia i przede wszystkim chorobotwórczymi drobnoustrojami.

W razie gdyby przytrafiło się nam przeziębienie, możemy zwiększyć dawkę lub częstotliwość przyjmowania maści, naparu albo syropu. Poniżej znajdziemy pomocne przepisy. Dla zachowania dobrej formy na co dzień trzymajmy się też 4 zasad.

Reklama
  • Spożywajmy ciepłe pokarmy i napoje - jogurt czy sok z lodówki były odpowiednie latem, teraz ich unikajmy, bo wychładzają organizm. O tej porze roku idealnie sprawdzą się gorące zupy i gotowane warzywa. Możemy je jadać także rano!
  • Zawsze jedzmy śniadanie - przed wyjściem na chłód trzeba "uzbroić" organizm w glukozę i składniki odżywcze, a także nasilić przemianę materii, która jest źródłem ciepła.
  • Codziennie chodźmy na spacery - to świetna okazja, by... poćwiczyć walkę z zarazkami, przyzwyczaić organizm do zmiennych warunków atmosferycznych i się zahartować.
  • Nie dawajmy się zmęczeniu - gdy jesteśmy w kiepskiej formie, nasz układ odpornościowy także pracuje znacznie gorzej. Możemy na co najmniej kilka sposobów sprawić, by codzienne trudy nie dawały się nam we znaki. Każdego dnia przeznaczajmy przynajmniej godzinę na zrobienie czegoś, co jest dla nas źródłem odprężenia - to może być lektura ciekawej książki czy słuchanie muzyki, ale także np. wykonywanie ćwiczeń rozciągających. Zadbajmy też o to, by się wysypiać - powinnyśmy poświęcać na nocny odpoczynek średnio 6-8 godzin. Ograniczmy napoje z kofeiną (np. kawę) i słodycze - pobudzają tylko na krótko!


Naturalni pogromcy jesienno-zimowych dolegliwości

Przemęczenie 

NAPÓJ CYTRUSOWO-MIODOWY: Zawiera dużo witamin, enzymów i pokrzepiającej glukozy. Wyciśnij sok z grejpfruta i połowy cytryny. Połącz z 1/2 szklanki miodu naturalnego (np. gryczanego, rzepakowego lub spadziowego). Dodaj 3-4 łyżki stołowe przegotowanej, chłodnej wody. Całość dobrze wymieszaj. Pij raz dziennie (zwłaszcza przy stresującym trybie życia).

NALEWKA CHRZANOWA: Wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Szklankę świeżo utartego chrzanu zalej szklanką przegotowanej wody i odstaw na noc. Wlej szklankę spirytusu 90-proc. Odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj miksturą. Pij 25 ml 2 razy dziennie przez 21 dni.

Katar

MAŚĆ MAJERANKOWA: Uwolni do nosa olejki eteryczne o właściwościach antyseptycznych. Łyżeczkę suszonego lub świeżego majeranku utrzyj z łyżeczką masła i odstaw na 8-10 godzin. Następnie podgrzewaj masę w kąpieli wodnej, aż masło się stopi, przeciśnij przez płótno. Poczekaj, aż zastygnie. Smaruj maścią okolicę pod nosem 2 razy w tygodniu (profilaktycznie) lub 2 razy dziennie (gdy masz katar).

SOSNOWA KĄPIEL: To świetny sposób, by przeinhalować i odkazić drogi oddechowe. 8 garści świeżo zerwanych gałązek potnij i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem 30 min. Odstaw na kolejne 30 min. Przecedź i wlej do wanny z ciepłą wodą. Kąp się raz w tygodniu.

Kaszel

SYROP CZOSNKOWY: Dba o drogi oddechowe, pomaga zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. 12 rozdrobnionych ząbków zalej szklanką przegotowanej, chłodnej wody. Dodaj sok z połowy cytryny i szczelnie zamknij. Wstaw do lodówki na 2 dni. Przecedź. Trzymaj w lodówce. Pij 1 łyżeczkę 1 raz dziennie (zapobiegawczo) lub 2 łyżeczki 2 razy dziennie (np. rano i wieczorem; przy infekcji).

SYROP Z CEBULI: Wspomaga funkcjonowanie nabłonka w oskrzelach i zwalcza kaszel mokry. Pokrój na talarki 2 cebule. Ułóż w słoiku, posyp łyżką cukru. Zakręć i odstaw na noc. Przecedź przez sitko. Przechowuj w lodówce. Stosuj 2 razy dziennie po łyżce przy zapaleniu oskrzeli.

Gorączka

SOK MALINOWY: Rozgrzewa, pobudza krążenie i nasila pocenie. 2 kg mrożonych malin zasyp 3/4 kg cukru, przemieszaj. Odstaw na 2-3 dni. Zlej sok przez sitko. Zagotuj i przelej do butelek. Dodawaj do herbaty, ciepłej wody. Pij 1 raz dziennie, najlepiej wieczorem (profilaktycznie) lub 3-4 razy dziennie (podczas infekcji).

NAPAR Z BZU CZARNEGO I LIPY: To silny napój napotny, ale także przeciwbólowy i moczopędny. Po łyżce suszonych kwiatów bzu i lipy zalej szklanką wrzątku i trzymaj pod przykryciem 15 min. Odcedź. Pij 1/2 szklanki naparu 1 raz dziennie, najlepiej tuż przed pójściem spać (zapobiegawczo) lub co pół godziny (przy grypie i wysokiej gorączce).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy