Bobrek trójlistkowy: Doskonale wpływa na jelita, łagodzi bóle migrenowe
Bobrek trójlistkowy należy do grona ziół, które warto mieć w domowej apteczce; zwłaszcza jeśli preferujemy naturalne sposoby leczenia. Mimo swojego niepozornego wyglądu zaskakuje szerokim spektrum właściwości zdrowotnych. Doskonale stymuluje pracę jelit, poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Ponadto posiada też zdolności przeciwzapalne czy przeciwwirusowe i skutecznie łagodzi dolegliwości towarzyszące infekcjom czy przeziębieniom. Przyrządzane na bazie ziela napary, odwary i nalewki szczególnie zalecane są także osobom zmagającym się z uporczywymi bólami migrenowymi. Przyjrzyjmy się bobrkowi trójlistkowemu nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.
Bobrek trójlistkowy rośnie zarówno w Azji, Europie jak i w niektórych rejonach Ameryki. W Polsce porasta zwykle nieużytki i brzegi rzek. Warto dodać, że jest objęty częściową ochroną. Surowcem leczniczym są liście tej rośliny. Suszy się je w zacienionych i przewiewnych miejscach. Tak przygotowane mogą służyć do przygotowywania naparów i odwarów.
Bobrek: Co zawiera?
Bobrek trójlistkowy stanowi źródło cennych garbników, saponin, rutyny, olejów lotnych, flukozydów oraz składników mineralnych, w tym przede wszystkim żelaza, manganu i jodu.
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych,
- poprawia trawienie,
- przyspiesza metabolizm,
- reguluje pracę jelit,
- ułatwia wypróżnianie,
- przeciwdziała zaleganiu mas pokarmowych w jelitach,
- działa przeciwmigrenowo,
- zapobiega anemii,
- zapobiega wzdęciom,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- działa napotnie i obniża gorączkę,
Jako ciekawostkę dodać warto, że bobrek trójlistkowy stosowany jest jako zamiennik tytoniu papierosowego.
Napar z bobrka trójlistkowego łagodzi dolegliwości trawienne, przynosi ulgę przy zaparciach i wzdęciach.
Potrzebne składniki:
1 łyżka suszonego ziela bobrka trójlistkowego
Szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania:
Suszone ziele bobrka zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na dwadzieścia minut. Po tym czasie przecedź.
Napar z bobrka pij przy zaparciach przez sześć-siedem dni po 1/2 szklanki naparu cztery razy dziennie. A jeśli dopadnie cię przeziębienie, po 1/3 szklanki naparu trzy razy dziennie przez siedem dni.
Jak przygotować nalewkę z bobrka?
1 szklanka suchego lub świeżego ziela bobrka trójlistkowego
2 szklanki alkoholu 40 proc.
Sposób przygotowania:
Ziele bobrka umieść w słoju. Następnie zalej je dwom szklankami alkoholu. Wymieszaj starannie wszystkie składniki. Zamknij słój odstaw w ciepłe, jasne miejsce na czternaście dni do wytrawienia. (Co drugi dzień lekko potrząśnij naczyniem). Po tym czasie przecedź nalewkę, na przykład przez papierowy filtr do kawy. Rozlej do butelek i zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce nie dłużej niż rok.
Nalewkę z bobrka pij przy zaparciach przez sześć-siedem dni w ilości 1/2 łyżeczki, maksymalnie dwa razy dziennie. A jeśli dopadnie cię przeziębienie, po 1 łyżeczce nalewki trzy razy dziennie, co najmniej przez siedem dni.