Reklama

Brokuły to najlepsze warzywo na utratę wagi

Jeśli musisz zrzucić wagę, to koniecznie dołącz do swojej diety brokuły. Warzywo to doskonale wpływa na figurę i zdrowie. Poza tym brokuły są jednym z najlepszych naturalnych sposobów na leczenie nowotworów. Sprawią, że będziesz szczupła, zdrowa i wesoła. Brokuły należą do gatunku kapusty warzywnej, do którego należą również kapusta, kalafior, jarmuż oraz żółty burak.

Brokuły znane były we Włoszech już od czasów rzymskich. Zostały one wyselekcjonowane z dzikiej kapusty importowanej z Azji Mniejszej przez podróżujących kupców.

Nazwa brokuły pochodzi od łacińskiego słowa „bracchium”, które oznacza gałąź. Warzywo to zostało tak nazwane, ponieważ jego łodyga przypomina strukturę drzewa.

Najbardziej popularne są brokuły zielone, jednak istnieją również odmiany białe i fioletowe.

Brokuły – wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 100 g: 90.7% wody, 28 kalorii, 3 g białka, 0.35 g tłuszczu, 5.25 g węglowodanów

Reklama

Brokuły są bogate w witaminy (A, B5, B9 i C – prawie dwa razy więcej niż w owocach cytrusowych) oraz minerały (wapń, potas, selen, żelazo, fosfor oraz magnez). Zawierają również indolo-3-karbinol, czyli związek chemiczny, który wspomaga odbudowę komórek DNA oraz blokuje wzrost komórek nowotworowych.

Z kolei związek zwany diindolylmethane reguluje odpowiedź układu odpornościowego, dlatego wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Brokuły zawierają także duże ilości karotenoidów, luteiny oraz betakarotenu.

Brokuły są jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie, ponieważ zawierają małą ilość kalorii, przez co sprawiają, że szybko czujesz się najedzona. Nie powodują opuchnięcia podbrzusza i pomagają podczas zaparć. Używane są w programach odchudzających.

Wysoka zawartość błonnika ułatwia pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza i zwiększa metabolizm.

Oprócz tego, że warzywo to pomaga nam schudnąć, to również poprawia nasze zdrowie. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, neurologicznego oraz górnych dróg oddechowych.

Regularne spożywanie dużych ilości brokułów zmniejsza ryzyko agresywnego raka prostaty. Co więcej, zapobiega także chorobom serca. Pamiętać należy jednak, że nie powinniśmy przesadzać ze spożywaniem tego warzywa, ponieważ zawiera ono siarczan, który może powodować wzdęcia oraz mdłości.

Świeże kwiaty brokułów mają głęboki zielony kolor (nie żółty) oraz twardą i gładką łodygę. Mogą być przechowywane przez 5 dni w lodówce. Mrożone brokuły zachowują świeżość do roku.

Jak spożywać brokuły: surowe – w sałatce lub same, gotowane na parze, ugotowane – 5-10 minut lub dłużej (pure) lub pieczone w piekarniku, grillowane. Nie mogą być przegotowane lub smażone na oleju!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy