Buraki na stół!
Najwięcej dla zdrowia zyskamy zjadając surowe buraki. Możemy je śmiało serwować zarówno w surówkach, jak i sokach.
Doskonałą wersją dla wzmocnienia systemu immunologicznego i pracy układu pokarmowego jest też korzystanie z kiszonych buraków.
Kiszonki mają niezwykle korzystny wpływ na naturalną florę bakteryjną naszych jelit, a jej dobra kondycja warunkuje zdrowie całego organizmu.
Co w nich najcenniejszego?
Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Zawierają barwnik zwany antocyjanem, który występuje również w czerwonym winie.
Z uwagi na wysoką zawartość żelaza są idealnym produktem krwiotwórczym, stąd polecane są jako profilaktyka, a także w leczeniu anemii.
Buraki to też cenne źródło przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet planujących macierzyństwo, jak i ciężarnych.