Bursztyn: Właściwości i zastosowania
Bursztyny to nie tylko oryginalne pamiątki znad Bałtyku i estetyczne kamienie do wyrobów jubilerskich. Nie bez przyczyny nazywa się je „złotem Północy” – wykazują liczne właściwości lecznicze. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wspierają walkę z astmą, reumatyzmem czy bezsennością. Nalewka z bursztynu jest również niezastąpiona przy migrenowych bólach głowy, grypie, bólu gardła czy stanach zapalnych dróg moczowych. Warto spożywać ją profilaktycznie, by poprawić kondycję całego organizmu. Czym jest bursztyn i dlaczego jest tak cenny? Jak zrobić nalewkę bursztynową?
Bursztyn to skamieniała żywica drzew iglastych (najprawdopodobniej sosen), która dostawała się do morza. W procesach, które trwały miliony lat, powstały piękne kamienie o żółtej, brązowej, czerwonej, a także białej, zielonej i niebieskiej barwie. Zawierają one wiele mikroelementów – przede wszystkim krzem, żelazo, magnez, wapń i potas, a także związki organiczne, jod oraz kwasy żywiczne.
Jaki bursztyn jest najlepszy?
Prawdziwy bursztyn pali się po podpaleniu, można go też naelektryzować (np. pocierając go o wełnę). Unosi się na powierzchni słonej wody lub bardzo powoli opada na dno. Warto wiedzieć, że korzystne dla zdrowia właściwości wykazuje jedynie bursztyn nieszlifowany, czyli surowy. Rozpoznamy go po zapachu – nieprzetworzony kamień pachnie żywicą (w przeciwieństwie do bursztynu szlifowanego, który po potarciu wydziela aromat oleju), najczęściej ma też mdły lub kwaskowy smak (w zależności od koloru).
Bursztyn od wieków wykorzystywano w medycynie tradycyjnej do zwalczania bólu czy infekcji. Ten wyjątkowy kamień wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Jest więc pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych (np. przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli czy grypie), a nawet astmie. Bursztyn jest również niezastąpiony w walce z bólami reumatycznymi, stłuczeniami, siniakami czy nadwyrężonymi mięśniami. Nalewka z bursztynu korzystnie wpływa także na nerki, układ moczowy (pomaga zwalczyć stany zapalne) i pokarmowy (łagodzi objawy wrzodów). Przyspiesza też gojenie się ran i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że bursztyn pozytywnie wpływa też na samopoczucie – ułatwia zasypianie (wystarczy trzymać go w pobliżu poduszki), łagodzi stres i nadmierne pobudzenie. Litoterapeuci (specjaliści zajmujący się leczeniem kamieniami) zalecają również, by nieszlifowany bursztyn trzymać w pobliżu serca (np. w kieszeni koszuli) lub szyi (np. na łańcuszku). Przekonują, że w ten sposób kamień będzie wspierał prawidłową pracę serca, tarczycy czy płuc.
Nalewkę bursztynową można kupić w sklepach internetowych i zielarskich lub aptekach, ale warto zrobić ją samodzielnie. Potrzebne będą jedynie drobne okruchy bursztynów (najlepiej zebrane samodzielnie nad morzem lub kupione w sklepie zielarskim) oraz spirytus. 50 g bursztynu wystarczy umyć, wysuszyć na słońcu, lekko rozdrobnić w moździerzu, umieścić w butelce, a następnie zalać alkoholem (pół litra). Naczynie należy szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym i ciepłym miejscu przez co najmniej 10 dni. Po tym czasie płyn uzyska lekko złoty kolor – nalewka jest gotowa do spożycia lub stosowania zewnętrznego. 2-3 krople dziennie można dodawać do herbaty lub rozpuszczać w wodzie. Nalewkę warto także wcierać w bolące miejsca (np. stawy, klatkę piersiową w przypadku infekcji, głowę lub żylaki, sińce i stłuczone miejsca).