Reklama

Cała prawda o kawie zbożowej: Czy jest zdrowsza od tej tradycyjnej?

Kawa zbożowa może być świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. To bardzo dobra alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjną kawą. Świetnie imituje jej smak, jednak nie ma takich samych właściwości. Najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy serwowano ją do porannych posiłków w przedszkolach. Jakie składniki zawiera kawa zbożowa? Czy jest zdrowsza od klasycznej? Dlaczego niektórzy nie powinni jej pić? Przekonajmy się.

Z czego produkuje się kawę zbożową?

Kawa zbożowa jest bezkofeinowym napojem, który wyprodukowany jest z mieszanki różnych prażonych roślin. Najczęściej w jej składzie znajdziemy żyto, cykorię oraz buraka cukrowego, ale niektóre z nich z nich zawierają także pszenicę, jęczmień, a także korzeń mniszka lekarskiego. W XIX i XX wieku pita była przez ubogą ludność w Wielkopolsce i na Śląsku, lecz w okresie II wojny światowej stała się napojem bardzo powszechnym.

Co znajdziemy w kawie zbożowej?

Kawa zbożowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz wiele pierwiastków, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawarte w niej żelazo wzmacnia odporność i skutecznie zapobiega anemii; fosfor zapewnia prawidłowy rozwój kości i stawów, ; cynk odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Dzięki obecności w kawie zbożowej potasu układ sercowo-naczyniowy jest chroniony przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Reklama

Korzyści z picia kawy zbożowej

Kawa zbożowa w odróżnieniu od kawy tradycyjnej nie podrażnia żołądka. Cennym składnikiem, który pozytywnie działa na układ pokarmowy, jest błonnik. Szczelnie wypełnia on ścianki przewodu pokarmowego i długo nie odczuwamy głodu. Błonnik odpowiada też za regulację pracy jelit; pomaga im pozbyć się produktów przemiany materii oraz ułatwia wchłanianie cennych wartości odżywczych.

Kawa zbożowa usuwa toksyny

Kawa zbożowa jest świetnym sposobem na pozbycie się nadmiernej ilości toksyn z organizmu. Właściwości te napój zawdzięcza polifenolom, które mają działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo usuwają one wolne rodniki; które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych, takich jak np. alzheimer. Warto wiedzieć, że regularne picie kawy zbożowej skutecznie spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Kawa zbożowa. Czy może szkodzić?

Kawa zbożowa jest świetną alternatywą dla popularnej, tradycyjnej czarnej kawy. Nie zawsze może być ona pita bez ograniczeń. Posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie może być spożywana przez osoby, które borykają się z cukrzycą. Poza tym produkowana jest z zbóż, dlatego można znaleźć w niej gluten. To powoduje, że muszą uważać na nią osoby, które cierpią na alergię oraz celiakię.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa zbożowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy