Cholesterol: Dlaczego warto go często badać?

Cholesterol nazywany jest cichym zabójcą serca. Jego nadmierna ilość przyczynia się do osłabienia naczyń krwionośnych i wielu chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy cholesterol jest zły – kluczem do dobrego zdrowia i mocnego serca jest utrzymywanie równowagi między tzw. dobrą i złą frakcją cholesterolu. Jak to osiągnąć? Jaką dietę stosować? Poznaj przyczyny zbyt wysokiego stężenia cholesterolu w organizmie i dowiedz, się jak wpływa on na zdrowie.

Dlaczego cholesterol jest niebezpieczny?
©123RF/PICSEL
Cholesterol w jajkach - szkodzi czy pomaga?Interia.tv

Cholesterol – przyczyny zbyt wysokiego poziomu

Zła dieta
©123RF/PICSEL

Cholesterol jest bardzo ważną substancją produkowaną w naszej wątrobie. Uczestniczy w produkcji hormonów, wchodzi w skład komórek ciała i jest ważnym składnikiem żółci. Dzieli się na dwie frakcje – HDL (tzw. dobry cholesterol) i LDL (tzw. zły cholesterol). Optymalny poziom tego pierwszego to 60 mg/dl, a drugiego 80 mg/dl. Warto wiedzieć, że częstą przyczyną zbyt wysokiego stężenia drugiej frakcji jest nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i cukier. Nadmiar cholesterolu zaczyna się wtedy odkładać w naczyniach krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. Czynnikiem ryzyka jest również nadwaga i otyłość, a także brak regularnej aktywności fizycznej. Lekarze zwracają też uwagę, że tendencja do kumulowania się złego cholesterolu w organizmie może być uwarunkowana genetycznie.

Jak cholesterol wpływa na zdrowie?

Cholesterol a zdrowie
©123RF/PICSEL

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu na dłuższą metę wpływa fatalnie na nasze zdrowie. Blaszki miażdżycowe zalegające w naczyniach krwionośnych osłabiają je i sprawiają, że stają się mniej elastyczne. Przepływ krwi jest utrudniony, a komórki i narządy ciała niedostatecznie dotlenione. Obciąża to serce, które musi jeszcze wydajniej pracować. Zły cholesterol to główna przyczyna miażdżycy, choroby wieńcowej, a w efekcie zawału serca i udaru. To jednak nie koniec złych informacji. Badania naukowców dowodzą, że cholesterol może być odpowiedzialny za problemy z potencją u mężczyzn, a u kobiet za trudności związane z zajściem w ciążę. Z wiekiem cholesterol staje się jeszcze bardziej niebezpieczny – może przyczyniać się do uszkodzenia nerek, głuchoty, ślepoty (jeśli blaszki miażdżycowe osadzą się w tętnicy siatkówki), przyspieszać demencję, a nawet wpływać na chorobę Alzheimera. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu cholesterolu (przynajmniej raz w roku) w każdym wieku. Wbrew pozorom z jego nadmierną ilością mogą zmagać się nawet młodzi ludzie.

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami?

Zdrowy tłuszcz
©123RF/PICSEL

Okazuje się, że zdrowa dieta może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu. Spożywając odpowiednie produkty, zwiększamy bowiem poziom dobrego cholesterolu, który wiąże ten zły i pomaga wydalać go z organizmu. Najcenniejsze pod tym względem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, szprotki), olejach roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), orzechach czy awokado. Pomocne są również produkty bogate w błonnik, ponieważ reguluje on wchłanianie się tłuszczów do organizmu. W diecie powinny się więc znaleźć makarony i pieczywo pełnoziarniste, otręby czy płatki owsiane. Zdrowe są też warzywa i owoce – zawierają duże ilości polifenoli, które opóźniają utlenianie się dobrego cholesterolu.

Kluczowe w zachowaniu równowagi pomiędzy dobrą a złą frakcją cholesterolu jest także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Aby to osiągnąć, powinno się dbać o regularną aktywność fizyczną – spacerowanie, bieganie, jazdę na rowerze, rolkach czy nartach. Idealnym rozwiązaniem jest też pływanie, które angażuje wszystkie partii mięśni i jednocześnie nie obciąża stawów ani kręgosłupa.