Chwast, który... uzdrawia!
Wiedz, że to niepopularne zielsko nie tylko parzy! Leczy też z anemii, przyspiesza przemianę materii oraz poprawia wygląd skóry i włosów!
Pokrzywa to pospolity chwast, który kojarzy się nam głównie z wielkimi, swędzącymi bąblami, które powstają, gdy jej dotkniemy. Tymczasem ta nie lubiana roślina zawiera bogactwo żelaza, potasu, wapnia oraz witamin A, C i K. Terapia naturalna już od wieków docenia ją za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
- Herbata z pokrzywy działa wzmacniająco, pobudza pracę nerek, obniża ciśnienie i wspomaga oczyszczanie organizmu. By ją zaparzyć, trzeba wrzucić do szklanki kilka świeżych liści i zalać je wrzątkiem. Po pięciu minutach napar jest gotowy. Należy pić go dwa razy dziennie.
- Z pokrzywy przyrządzisz pokrzepiającą nalewkę, jeśli dwieście gramów ziela włożysz do słoja i zalejesz połową litra wódki. Całość powinna odstać dwa tygodnie w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu nalewkę można już przecedzić. Pij po łyżeczce na pół godziny przed śniadaniem.
- Sok z pokrzywy można samodzielnie odcisnąć, przepuszczając przez sokowirówkę kilka pędów świeżego ziela. Łyżkę otrzymanego soku zmieszaj z połową szklanki wody i posłódź do smaku. Dla wzmocnienia oraz ładnego wyglądu cery, włosów i paznokci codziennie wypij dwie porcje tego napoju.
Z terapii pokrzywowej powinny zdecydowanie zrezygnować kobiety z cystami na jajnikach. Ponadto pokrzywy nie powinni przyjmować chorzy na cukrzycę, gdyż roślina ta może zaburzyć działanie przyjmowanych środków farmakologicznych. Z leczenia parzącym zielem powinny również zrezygnować kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.
Agnieszka Pacuła