Co jeść, a jakich produktów unikać przy alergii?
W Polsce na alergię cierpi około 40 procent społeczeństwa. Dotyczy to zarówno tzw. alergii wziewnej, jak i pokarmowej. Objawy alergiczne mogą być bardzo uciążliwe i utrudniać normalne funkcjonowanie. Złagodzić mogą je nie tylko specjalistyczne leki, ale także odpowiednio dobrana dieta. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać zmagając się z popularnymi alergiami.
Alergia wziewna to zdecydowanie najczęściej spotykany typ uczulenia. Wywoływana jest przez tzw. alergeny wziewne, czyli substancje przedostające się do naszego organizmu w wyniku oddychania. Objawy alergii wziewnej mogą być różne: duszności, katar, kichanie, drapanie w gardle, łzawienie oczu, a także kaszel. Alergia wziewna najczęściej atakuje na wiosnę, czyli w okresie pylenia drzew. Poza lekami odczulającymi alergik powinien również pamiętać o prawidłowym odżywianiu się. Co jeść, gdy zmagamy się z alergią wziewną, a czego unikać?
Jakie produkty mogą pomóc?
• ciepłe płyny – pomogą udrożnić zatory powstałe w drogach oddechowych na skutek alergii. Warto zatem pić dużo ciepłych napojów, a także często jeść zupy.
• cytrusy – zmniejszają ryzyko powstawania alergii wziewnej.
• cebula, czosnek – wzmacniają układ odpornościowy chroniąc nas przed rozwojem alergii.
• warzywa – dzięki temu, że zawierają spore ilości przeciwutleniaczy i witamin zmniejszają ryzyko rozwoju alergii.
Szczególną role będą odgrywać tutaj zielone warzywa liściaste.
Czego definitywnie unikać?
A czego powinny unikać osoby cierpiące na alergię wziewną? Przede wszystkim produktów, które zawierają alergeny, a mianowicie: orzeszków ziemnych, owoców morza, jajek, mleka, a także niektórych owoców i warzyw (np. kiwi, seler czy pomidor).
Alergie pokarmowe są obecnie jedną z coraz bardziej popularnych dolegliwości. Uczulenie na gluten i laktozę to dzisiaj chleb powszedni. Są różne metody walki z alergią pokarmową oraz łagodzenia jej dolegliwości. Podstawą jednak jest odpowiednia dieta. O jakich produktach pamiętać, gdy cierpimy na alergię pokarmową?
Uczulenie na laktozę
Popularny typ alergii pokarmowej to uczulenie na laktozę, inaczej mówiąc na cukier mleczny. Osoby uczulone nie powinny jednak unikać za wszelką cenę produktów mlecznych, ale je ograniczyć, chyba, że alergia ma postać zaawansowaną, a objawy utrudniają normalne funkcjonowanie. W przypadku tzw. lekkiej alergii śmiało można jeść różnego rodzaju sery, a także inne produkty z niską zawartością laktozy.
Jeśli alergia jest zaostrzona, osoby uczulone powinny wybierać bezlaktozowe odpowiedniki popularnych produktów mlecznych. Mowa tutaj między innymi o mleku ryżowym, kokosowym lub sojowym, a także o produktach wytwarzanych na przykład z sera tofu. Podobnie jak mleko, bogate są one w wapń i białko. Osoba uczulona na laktozę powinna zatem wybierać produkty z niską zawartością cukru mlecznego, a także roślinne odpowiedniki nabiału.
Warto pamiętać, że dieta pozbawiona laktozy może prowadzić do niedoborów wapnia w organizmie. Dlatego należy dostarczać do organizmu produkty, które są bogate w ten minerał. Znajdziemy go w zielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, a także w otrębach pszennych oraz kaszy.
Nietrudno się domyślić, że głównym składnikiem, którego muszą unikać osoby z celiakią, jest gluten. Znajdziemy go w tych produktach:
• mące pszennej i wszystkich produktach powstałych na jej bazie (chleb, makarony, etc.);
• kaszy mannej i jęczmiennej;
• kawy zbożowej;
• piwa;
• produktów, które zawierają sód;
• gotowych sosów;
• pakowanych wędlin.
Jeśli objawy alergii na gluten nie są ostre, można jeść od czasu do czasu produkty, które zawierają jego niewielką ilość. Z kolei, jeżeli dolegliwości utrudniają normalne funkcjonowanie, należy bezwzględnie odstawić żywność zawierającą gluten.
Co jeść?
Utrzymanie diety bezglutenowej jest trudne, ponieważ często niełatwo rozpoznać w składzie nawet śladowe ilości glutenu. Jakie produkty zatem wybierać? Najbezpieczniej będzie kupować żywność oznaczoną przekreślonym kłosem. To symbol produktów bezglutenowych. Obecnie większość supermarketów oferuje produkty pozbawione glutenu. W diecie osób chorujących na celiakię powinno znaleźć się również dużo minerałów, które dostarczą im owoce i warzywa.
Zmagasz się z alergią? Leczenie zacznij od zmiany diety.