Reklama

Co jeść, by ładnie wyglądać?

Chciałabym, żeby moje włosy, skóra i paznokcie były ładniejsze. Czytałam, że ogromy wpływ na to ma dieta. O jakie składniki chodzi? - pyta Jolanta z Łomży.

Rzeczywiście, nasz wygląd w dużym stopniu zależy od codziennej diety. Pokarmy dodające urody to te zawierające dużo wit. E oraz A i B, biotynę, cynk. Wit. E (np. w oleju słonecznikowym) wspiera ukrwienie skóry głowy i chroni ją przed utratą wilgotności. Wzmacnia cebulki włosów i powoduje, że pasma są miękkie.

Wit. A (np. w wątróbce) zapobiega rogowaceniu naskórka. Wit. B (np. w produktach pełnoziarnistych) przyspiesza procesy regeneracji. Biotyna (np. w soi) uczestniczy w syntezie keratyny niezbędnej skórze, włosom i paznokciom. Cynk (np. w kaszy) to składnik budulcowy włosów.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: włosy | dieta | witaminy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy