Co jeść, by ładnie wyglądać?
Chciałabym, żeby moje włosy, skóra i paznokcie były ładniejsze. Czytałam, że ogromy wpływ na to ma dieta. O jakie składniki chodzi? - pyta Jolanta z Łomży.
Rzeczywiście, nasz wygląd w dużym stopniu zależy od codziennej diety. Pokarmy dodające urody to te zawierające dużo wit. E oraz A i B, biotynę, cynk. Wit. E (np. w oleju słonecznikowym) wspiera ukrwienie skóry głowy i chroni ją przed utratą wilgotności. Wzmacnia cebulki włosów i powoduje, że pasma są miękkie.
Wit. A (np. w wątróbce) zapobiega rogowaceniu naskórka. Wit. B (np. w produktach pełnoziarnistych) przyspiesza procesy regeneracji. Biotyna (np. w soi) uczestniczy w syntezie keratyny niezbędnej skórze, włosom i paznokciom. Cynk (np. w kaszy) to składnik budulcowy włosów.