Co jeść, by obniżyć ryzyko nowotworu piersi?
Na raka piersi zapada coraz więcej kobiet – także tych młodych. Według statystyk, jest on najczęstszym rodzajem nowotworu u kobiet, znajdując się zarazem na drugim miejscu, jeśli chodzi o umieralność.
Najskuteczniejszą formą zapobiegania rozwojowi choroby są regularne badania. Obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu możemy również dzięki stosowaniu odpowiedniej diety.
Istnieje wiele przyczyn występowania nowotworu piersi. Należą do nich uszkodzenia DNA i mutacje genetyczne, otyłość, a także styl życia.
W badaniach wielokrotnie powiązano nadmierne picie alkoholu, palenie papierosów oraz niezdrową, obfitującą w produkty silnie przetworzone i zawierające konserwanty dietę ze zwiększonym prawdopodobieństwem raka piersi.
To, co ląduje na naszym talerzu, ma ogromne znaczenie w kontekście zachowania dobrego zdrowia i zapobiegania groźnym schorzeniom - w tym nowotworom.
Jak wynika z rezultatów badania irańskich uczonych, które w 2017 roku ukazały się na łamach czasopisma medycznego "American Journal of Cancer Research", modelem żywieniowym, który w największym stopniu pomaga zapobiec rozwojowi nowotworu piersi, jest bogata w warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze dieta śródziemnomorska. Co zatem należy jeść jak najczęściej, by uchronić się przed rakiem?
Jarmuż, rukola, szpinak i boćwina należą do grupy roślin o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Zawierają one przeciwutleniacze karotenoidowe, w tym beta karoten, luteinę i zeaksantynę, których wyższe stężenie we krwi wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.
Do tego wniosku doszli autorzy obszernego badania, którego wyniki pojawiły się w "The American Journal of Clinical Nutrition". To samo badanie sugeruje ponadto, iż zawarty w liściastych warzywach kwas foliowy może chronić przed rakiem piersi. Warto również mieć na uwadze, że warzywa te zawierają pokaźne ilości korzystnej dla skóry witaminy E oraz skutecznie niwelują problem wzdęć.
Kolejną grupą produktów polecanych kobietom z uwagi na zdolność redukcji ryzyka zachorowania na raka piersi są cytrusy. Są one skarbnicą substancji, które chronią organizm przed nowotworem. Zawierają witaminę C i karotenoidy, takie jak beta kryptoksantyna i beta karoten, a także przeciwutleniacze flawonoidowe - kwercetynę, hesperetynę i naringeninę.
Owe substancje działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, mają także pozytywny wpływ na komunikację międzykomórkową. Warto zatem jak najczęściej sięgać po grejpfruty, pomarańcze, limonki, cytryny i mandarynki.
Tłuste ryby znane są ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. Eksperci polecają włączyć je do diety, by obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Okazuje się, że wpływ spożywania ryb na zdrowie obejmuje także redukcję prawdopodobieństwa występowania nowotworu piersi.
Ryby, takie jak łosoś, makrela czy sardynka, zawierają bowiem kwasy omega-3, selen i przeciwutleniacze, takie jak kantaksantyna, dzięki czemu chronią przed rakiem. Obszerna analiza 26 badań z udziałem 883 tys. osób wykazała, że kobiety spożywające regularnie ryby i owoce morza, są o 14 proc. mniej narażone na nowotwór piersi.
Jak dowiedli niedawno kanadyjscy uczeni, żywność fermentowana, do której zaliczamy takie produkty, jak jogurt, kefir, kiszona kapusta czy kimchi, zawierają składniki odżywcze, które mogą chronić przed rakiem piersi. Kluczową rolę odgrywają obecne w sfermentowanej żywności probiotyki, które wzmacniają układ odpornościowy.
Produkty te polecane są przez specjalistów z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacniają one mikroflorę jelitową, dzięki czemu zapobiegają infekcjom i poprawiają wchłanianie witamin i minerałów. Jak odkryli uczeni z Uniwersytetu Hongkongu, pokarmy zawierające probiotyki zmniejszają również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz wątrobokomórkowego.
Warzywa, takie jak kalafior, kapusta i brokuły, zawierają glukozynolany, czyli związki chemiczne o dużym potencjale przeciwnowotworowym. Substancje te ograniczają zarazem ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i miażdżycy. Szczególnie polecane są brokuły, które zostały szczegółowo przebadane pod kątem działania przeciwnowotworowego. Są one również bogatym źródłem witamin A, C, K, B1 i B2, a także minerałów - wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
Eksperci sugerują, by brokuły lądowały na naszych talerzach przynajmniej trzy razy w tygodniu (chyba że lekarz zaleci inaczej ze względu na dolegliwości tarczycy.
Doskonałym dopełnieniem diety antynowotworowej są zioła i przyprawy. Stanowią one skarbnicę cennych składników, które, jak dowiedziono w licznych badaniach, mogą w istotny sposób zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów - w tym nowotworu piersi.
Najbardziej cenione są oregano i kurkuma. Oregano zawiera w sobie kwas rozmarynowy oraz silny przeciwutleniacz karwakrol - obie te substancje chronią organizm przed namnażaniem się komórek rakowych. Podobne działanie ma obecna w kurkumie kurkumina.
Warto wzbogacić jadłospis także o pietruszkę, rozmaryn, tymianek i imbir. Nie tylko znakomicie podkreślą smak potraw, ale też dostarczą nam wielu korzyści zdrowotnych, chroniąc m.in. przed rakiem piersi.