Cynamon: Więcej niż przyprawa
Jabłko z cynamonem to chyba pierwsze, co przychodzi nam do głowy, gdy mowa o cejlońskiej przyprawie. Kiedy i w jakich połączeniach warto ją zastosować i jakie to będzie miało korzyści dla zdrowia, nie pomijając smakowych?
Lepsze trawienie
Obok rozlicznych walorów kulinarnych i kosmetycznych cynamon ma szereg zasług w lecznictwie. Należy do grupy termogeników: stymuluje przemianę materii i spalanie tłuszczu. Zarówno wyciąg z kory cynamonu, jak i olejek cynamonowy stosowane są z powodzeniem przy dysfunkcjach przewodu pokarmowego takich jak: zatrucia pokarmowe czy biegunki. Cynamon stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Profilaktycznie powinien być używany w celu zapobiegania wrzodom żołądka i zaburzeniom prawidłowej pracy jelit.
Profilaktyka chorób nowotworowych
Dzięki zawartości aldehydu cynamonowego przyprawa ma piękny, niepowtarzalny zapach i silne działanie antynowotworowe. Badania naukowe dowodzą, że cynamon przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego. Naukowcy zaobserwowali, że aldehyd cynamonowy nie tylko pomaga komórkom pozbywać się toksyn, ale też przyspiesza ich regenerację i działa prewencyjnie - chronił przed kancerogenami.
Dla diabetyków
Wprowadzając cynamon do codziennego jadłospisu możemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiec rozwojowi miażdżycy. Zdecydowanie powinien stać się przyprawą numer jeden dla osób genetycznie obciążonych cukrzycą, jak i już zdiagnozowanych diabetyków. Używany regularnie pozwala obniżyć nie tylko poziom glukozy, ale też trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi. Cynamon poprawia wrażliwość tkanek na insulinę regulując tym samym gospodarkę węglowodanową w organizmie. Sprzyja pozbywaniu się nadmiaru tłuszczu zarówno podskórnego, jak i okołonarządowego - stymulując zmniejszenie masy ciała. Z uwagi na bogactwo przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
Przeciw pasożytom
Olejku cynamonowego możemy śmiało używać na skórę przeciw kleszczom i komarom. Stosowany zewnętrznie sprawdza się również dla zwalczania wszy i świerzbu. Medycyna naturalna zaleca jego użycie przeciw pasożytom przewodu pokarmowego.
W ostatnich latach pojawia się wiele danych na temat niekorzystnego działania cynamonu na wątrobę. Mimo że brak wiarygodnych badań, zaleca się, jak zawsze, umiar i nie przekraczanie dawki 0,1 mg cynamonu na kilogram masy ciała na dobę - zwłaszcza gdy decydujemy, iż przyprawa będzie nam towarzyszyć w codziennym jadłospisie.
Więcej niż zapach świąt
Cynamon to nie tylko doskonały dodatek do ciast i świątecznych ciasteczek. Dobrze wypracować sobie nawyk dodawania go do dań mięsnych i rybnych - szczególnie z uwagi na jego zasługi dla zdrowia przewodu pokarmowego. Doskonale wzbogaca także smak kawy, herbaty, kompotów, dżemów i marmolad.
Ewa Koza, mamsmak.com