Cytrusy na zdrowie
Dobrze skomponowana dieta, bogata w witaminy i składniki odżywcze jest niezwykle ważna dla zachowania pięknego wyglądu i dobrego zdrowia.
Zimą niezwykle ważne jest, aby odpowiednio wzmocnić organizm, sprawić, by był on odporny na atakujące zewsząd bakterie i wirusy. Na południu Europy o tej porze roku dojrzewają świeże, soczyste pomarańcze i klementynki.
Warto dostrzec to dobrodziejstwo natury, wykorzystać okazję na pozyskanie witamin i składników mineralnych zawartych w tych właśnie owocach. - Do owoców cytrusowych, poza powszechnie znanymi cytrynami i pomarańczami, należą też grejpfruty, mandarynki i nektarynki - mówi dr Anna Kołłajtis-Dołowy z Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
- Cytrusy dostarczają dużo witaminy C, zwłaszcza pomarańcze i cytryny, choć tych ostatnich na ogół nie jada się dużo na surowo. W połówce pomarańczy ważącej około 125 g znajduje się taka ilość tej witaminy, jaka potrzebna jest dorosłemu człowiekowi na dobę. Duże ilości witaminy C występują również w grejpfrutach, a stosunkowo najmniej mają jej nektarynki. W owocach cytrusowych są duże ilości potasu. Podkreślić należy bardzo niską wartość energetyczną cytrusów, np. dla nektarynek wynosi ona zaledwie 48 kcal/100g, a są one najbardziej kaloryczne spośród tych owoców. Nie można nie wspomnieć o obecności błonnika pokarmowego ważnego w procesach trawiennych - podkreśla dr Kołłajtis-Dołowy.
Regularne spożywanie tych owoców wzmacnia system odpornościowy organizmu, chroni przed anemią, przeciwdziała nowotworom. Witamina C bogata jest w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed różnego typu chorobami zwyrodnieniowymi, a także biorą udział w wytwarzaniu kolagenu, głównego budulca. Witamina C redukuje też przebarwienia oraz uczestniczy w tworzeniu się zdrowej tkanki skórnej, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni skórę przed promieniowaniem UV.
Zawarta w cytrusach witamina A pomaga zachować w dobrej formie skórę i śluzówkę (główną barierę chroniącą przed infekcjami górnych dróg oddechowych), a obecne w skórce pomarańczy składniki chemiczne mogą być składnikiem obniżającym poziom cholesterolu, a także skutecznym środkiem zapobiegającym rozwojowi raka piersi.
Opracowano na podstawie materiałów kampanii Miłego dnia!