Czarna herbata - sięgnijmy po nią jesienią

Do picia zielonej i białej herbaty nie trzeba nikogo zachęcać, o ich zdrowotnych właściwościach specjaliści rozpisują się już od dawna. A co z tradycyjną, czarną herbatą?

"Zapominamy, że wszystkie herbaty pochodzą z liści tej samej odmiany rośliny herbacianej. Herbaty różnią się między sobą czasem zbioru, sposobem suszenia i przetwarzania. W istocie czarna herbata, niezależnie od jej rodzaje, jest bogatym źródłem składników odżywczych" - podkreśla specjalista ds. żywienia Ian Marber.

Reklama

Kubek czarnej herbaty, w zależności od jej rodzaju, zawiera podobną ilość polifenoli - najsilniejszych przeciwutleniaczy - jak kubek zielonej herbaty. Dodatkowo w czarnej herbacie znajduje się teaflawina, która poprawia funkcje poznawcze mózgu. Co więcej, teaflawina może przyczynić się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.

"Picie herbaty pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. I co ciekawe najnowsze badania przeprowadzone w Japonii sugerują, że herbata przyspiesza porost włosów" - wskazuje specjalista.

Na właściwości herbaty wpływa również czas i sposób jej parzenia. Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Czas zaparzania herbaty to 3-5 minut, potem zaczyna uwalniać się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny - dodatkowo herbata staje się gorzka.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje