Czarny bez nie tylko na przeziębienie. Właściwości naparów z czarnego bzu
Czarny bez jest cennym surowcem zielarskim. Do celów leczniczych wykorzystywano go już w starożytnym Egipcie. Mądrość ludową potwierdziły liczne badania naukowe. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, napotne i wykrztuśne. Warto wykorzystać je dla wzmocnienia odporności i przy infekcjach górnych dróg oddechowych. W jakich jeszcze sytuacjach będą pomocne? Wyjaśniamy.

Spis treści:
Czarny bez: Kwiaty i owoce
Przemysł farmaceutyczny skrzętnie wykorzystuje lecznicze właściwości czarnego bzu do produkcji suplementów diety. Warto sięgnąć po domowe, naturalne sposoby na użycie tej cennej rośliny. Oprócz łatwych w przygotowaniu naparów, na bazie czarnego bzu można bez kłopotu przygotować sok, syrop, nalewkę, a nawet dżem i konfitury.
Owoce czarnego bzu: Tylko nie na surowo!
Owoce czarnego bzu nie mogą być spożywane bez obróbki termicznej. Za sprawą obecnych w nich dwóch związków cyjanogennych (prunazyny i sambunigryny) są trujące! Ale tylko na surowo. Zjadanie ich prosto z krzaczka to niemal gwarantowane nudności, wymioty i ból głowy. Czasem biegunka, a nawet duszności i trudności z oddychaniem. Suszone lub poddane obróbce termicznej są bezpieczne i mogą być spożywane bez obaw.
Toksyczne związki są obecne również w korze i liściach krzewu. Dziś nikt już raczej nie korzysta z ich właściwości, ale przed laty używano dla celów leczniczych każdej części krzewu, łącznie z korzeniami.
Wolne od związków cyjanogennych są białe kwiaty czarnego bzu, które miłośnikom wiosennych i letnich sałatek z dodatkiem jadalnych kwiatów mogą posłużyć jako pyszna i zdrowa inspiracja kulinarna. Dziś właśnie kwiaty i owoce cieszą się największym zainteresowaniem wśród osób szukających naturalnych metod na poprawę zdrowia.
Czytaj również: Czarny bez - czarnym koniem w walce o zdrowie
Białe kwiaty czarnego bzu
Efektowne, drobne kwiatuszki czarnego bzu rosną w charakterystycznych, dużych baldachogronach, które mogą osiągać średnicę nawet 20 cm. Są kwaśne w smaku i mają wyraźnie cierpką nutkę. Najlepszy czas na zbiór kwiatów czarnego bzu to maj i czerwiec. Dlaczego warto ich poszukać? Bo każdy jest prawdziwą esencją zdrowia. Każdy zawiera pokaźną listę składników aktywnych biologicznie, w tym:
- flawonoidy,
- polifenole,
- witaminy o właściwościach przeciwutleniających, z naciskiem na A i C,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, wapń i cynk,
- olejki eteryczne,
- glikozydy,
- sterole,
- triterpeny.
Owoce czarnego bzu

Błyszczące, ciemnofioletowe owoce czarnego bzu mogą osiągać do 8 mm długości, choć zazwyczaj są mniejsze. Mięsiste w strukturze i jajowate w kształcie. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i właściwości lecznicze, nie ustępują kroku kwiatom. Owoce czarnego bzu również są skarbnicą licznych składników aktywnych biologicznie, takich jak:
- garbniki,
- flawonoidy,
- kwasy tłuszczowe i organiczne,
- witaminy A i C,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne, w tym: potas, cynk, miedź i fosfor.
Korzyści z naparów i innych form spożywania kwiatów i owoców czarnego bzu
Liczne związki o właściwościach przeciwutleniających (polifenole, fitosterole, witamina A i C), dają roślinie silny pakiet antyoksydacyjny. Napary, soki, syropy, nalewki, dżemy i konfitury z czarnego bzu skutecznie neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu spowalniają procesy przedwczesnego starzenia komórek, wzmacniają system immunologiczny i odporność organizmu na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych. Hamują też rozwój chorób cywilizacyjnych, nie pomijając nowotworowych.
Zobacz także: Czarny bez - inaczej biały
Napary i inne produkty na bazie czarnego bzu mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Warto mieć je pod ręką przy przeziębieniu i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Stymulując ośrodki termoregulacji działają napotnie, a także wykrztuśnie. Pomagają uporać się z męczącym kaszlem i pozbyć zalegającej flegmy. Przestudzonym naparem warto wypłukać bolące gardło, a w razie zapalenia spojówek - stosować okłady na oczy.
Czarny bez ma korzystny wpływ na metabolizm. Stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Odkwasza i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Napary z czarnego bzu działają moczopędnie. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne.