Reklama

Czarny bez nie tylko na przeziębienie. Właściwości naparów z czarnego bzu

​Czarny bez jest cennym surowcem zielarskim. Do celów leczniczych wykorzystywano go już w starożytnym Egipcie. Mądrość ludową potwierdziły liczne badania naukowe. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, napotne i wykrztuśne. Warto wykorzystać je dla wzmocnienia odporności i przy infekcjach górnych dróg oddechowych. W jakich jeszcze sytuacjach będą pomocne? Wyjaśniamy.

Czarny bez: Kwiaty i owoce

Przemysł farmaceutyczny skrzętnie wykorzystuje lecznicze właściwości czarnego bzu do produkcji suplementów diety. Warto sięgnąć po domowe, naturalne sposoby na użycie tej cennej rośliny. Oprócz łatwych w przygotowaniu naparów, na bazie czarnego bzu można bez kłopotu przygotować sok, syrop, nalewkę, a nawet dżem i konfitury.

Zobacz także: Najlepsze herbatki na trawienie. Uleczą żołądek, jelita i wątrobę

Reklama

Owoce czarnego bzu: Tylko nie na surowo!

Owoce czarnego bzu nie mogą być spożywane bez obróbki termicznej. Za sprawą obecnych w nich dwóch związków cyjanogennych (prunazyny i sambunigryny) są trujące! Ale tylko na surowo. Zjadanie ich prosto z krzaczka to niemal gwarantowane nudności, wymioty i ból głowy. Czasem biegunka, a nawet duszności i trudności z oddychaniem. Suszone lub poddane obróbce termicznej są bezpieczne i mogą być spożywane bez obaw.

Toksyczne związki są obecne również w korze i liściach krzewu. Dziś nikt już raczej nie korzysta z ich właściwości, ale przed laty używano dla celów leczniczych każdej części krzewu, łącznie z korzeniami.

Wolne od związków cyjanogennych są białe kwiaty czarnego bzu, które miłośnikom wiosennych i letnich sałatek z dodatkiem jadalnych kwiatów mogą posłużyć jako pyszna i zdrowa inspiracja kulinarna. Dziś właśnie kwiaty i owoce cieszą się największym zainteresowaniem wśród osób szukających naturalnych metod na poprawę zdrowia.

Czytaj również: Czarny bez - czarnym koniem w walce o zdrowie

Białe kwiaty czarnego bzu

Efektowne, drobne kwiatuszki czarnego bzu rosną w charakterystycznych, dużych baldachogronach, które mogą osiągać średnicę nawet 20 cm. Są kwaśne w smaku i mają wyraźnie cierpką nutkę. Najlepszy czas na zbiór kwiatów czarnego bzu to maj i czerwiec. Dlaczego warto ich poszukać? Bo każdy jest prawdziwą esencją zdrowia. Każdy zawiera pokaźną listę składników aktywnych biologicznie, w tym:

  • flawonoidy,
  • polifenole,
  • witaminy o właściwościach przeciwutleniających, z naciskiem na A i C,
  • witaminy z grupy B,
  • składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, wapń i cynk,
  • olejki eteryczne,
  • glikozydy,
  • sterole,
  • triterpeny.

Owoce czarnego bzu

Błyszczące, ciemnofioletowe owoce czarnego bzu mogą osiągać do 8 mm długości, choć zazwyczaj są mniejsze. Mięsiste w strukturze i jajowate w kształcie. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i właściwości lecznicze, nie ustępują kroku kwiatom. Owoce czarnego bzu również są skarbnicą licznych składników aktywnych biologicznie, takich jak:

  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • kwasy tłuszczowe i organiczne,
  • witaminy A i C,
  • witaminy z grupy B,
  • składniki mineralne, w tym: potas, cynk, miedź i fosfor.

Korzyści z naparów i innych form spożywania kwiatów i owoców czarnego bzu

Liczne związki o właściwościach przeciwutleniających (polifenole, fitosterole, witamina A i C), dają roślinie silny pakiet antyoksydacyjny. Napary, soki, syropy, nalewki, dżemy i konfitury z czarnego bzu skutecznie neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu spowalniają procesy przedwczesnego starzenia komórek, wzmacniają system immunologiczny i odporność organizmu na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych. Hamują też rozwój chorób cywilizacyjnych, nie pomijając nowotworowych.

Zobacz także: Czarny bez - inaczej biały

Napary i inne produkty na bazie czarnego bzu mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Warto mieć je pod ręką przy przeziębieniu i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Stymulując ośrodki termoregulacji działają napotnie, a także wykrztuśnie. Pomagają uporać się z męczącym kaszlem i pozbyć zalegającej flegmy. Przestudzonym naparem warto wypłukać bolące gardło, a w razie zapalenia spojówek - stosować okłady na oczy.

Czarny bez ma korzystny wpływ na metabolizm. Stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Odkwasza i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Napary z czarnego bzu działają moczopędnie. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czarny bez | czarny bez właściwości | porady | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy