Czarny bez nie tylko na przeziębienie. Właściwości naparów z czarnego bzu
Czarny bez jest cennym surowcem zielarskim. Do celów leczniczych wykorzystywano go już w starożytnym Egipcie. Mądrość ludową potwierdziły liczne badania naukowe. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, napotne i wykrztuśne. Warto wykorzystać je dla wzmocnienia odporności i przy infekcjach górnych dróg oddechowych. W jakich jeszcze sytuacjach będą pomocne? Wyjaśniamy.
Przemysł farmaceutyczny skrzętnie wykorzystuje lecznicze właściwości czarnego bzu do produkcji suplementów diety. Warto sięgnąć po domowe, naturalne sposoby na użycie tej cennej rośliny. Oprócz łatwych w przygotowaniu naparów, na bazie czarnego bzu można bez kłopotu przygotować sok, syrop, nalewkę, a nawet dżem i konfitury.
Zobacz także: Najlepsze herbatki na trawienie. Uleczą żołądek, jelita i wątrobę
Owoce czarnego bzu: Tylko nie na surowo!
Owoce czarnego bzu nie mogą być spożywane bez obróbki termicznej. Za sprawą obecnych w nich dwóch związków cyjanogennych (prunazyny i sambunigryny) są trujące! Ale tylko na surowo. Zjadanie ich prosto z krzaczka to niemal gwarantowane nudności, wymioty i ból głowy. Czasem biegunka, a nawet duszności i trudności z oddychaniem. Suszone lub poddane obróbce termicznej są bezpieczne i mogą być spożywane bez obaw.
Toksyczne związki są obecne również w korze i liściach krzewu. Dziś nikt już raczej nie korzysta z ich właściwości, ale przed laty używano dla celów leczniczych każdej części krzewu, łącznie z korzeniami.
Wolne od związków cyjanogennych są białe kwiaty czarnego bzu, które miłośnikom wiosennych i letnich sałatek z dodatkiem jadalnych kwiatów mogą posłużyć jako pyszna i zdrowa inspiracja kulinarna. Dziś właśnie kwiaty i owoce cieszą się największym zainteresowaniem wśród osób szukających naturalnych metod na poprawę zdrowia.
Czytaj również: Czarny bez - czarnym koniem w walce o zdrowie
Efektowne, drobne kwiatuszki czarnego bzu rosną w charakterystycznych, dużych baldachogronach, które mogą osiągać średnicę nawet 20 cm. Są kwaśne w smaku i mają wyraźnie cierpką nutkę. Najlepszy czas na zbiór kwiatów czarnego bzu to maj i czerwiec. Dlaczego warto ich poszukać? Bo każdy jest prawdziwą esencją zdrowia. Każdy zawiera pokaźną listę składników aktywnych biologicznie, w tym:
- flawonoidy,
- polifenole,
- witaminy o właściwościach przeciwutleniających, z naciskiem na A i C,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, wapń i cynk,
- olejki eteryczne,
- glikozydy,
- sterole,
- triterpeny.
Błyszczące, ciemnofioletowe owoce czarnego bzu mogą osiągać do 8 mm długości, choć zazwyczaj są mniejsze. Mięsiste w strukturze i jajowate w kształcie. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i właściwości lecznicze, nie ustępują kroku kwiatom. Owoce czarnego bzu również są skarbnicą licznych składników aktywnych biologicznie, takich jak:
- garbniki,
- flawonoidy,
- kwasy tłuszczowe i organiczne,
- witaminy A i C,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne, w tym: potas, cynk, miedź i fosfor.
Liczne związki o właściwościach przeciwutleniających (polifenole, fitosterole, witamina A i C), dają roślinie silny pakiet antyoksydacyjny. Napary, soki, syropy, nalewki, dżemy i konfitury z czarnego bzu skutecznie neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu spowalniają procesy przedwczesnego starzenia komórek, wzmacniają system immunologiczny i odporność organizmu na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych. Hamują też rozwój chorób cywilizacyjnych, nie pomijając nowotworowych.
Zobacz także: Czarny bez - inaczej biały
Napary i inne produkty na bazie czarnego bzu mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Warto mieć je pod ręką przy przeziębieniu i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Stymulując ośrodki termoregulacji działają napotnie, a także wykrztuśnie. Pomagają uporać się z męczącym kaszlem i pozbyć zalegającej flegmy. Przestudzonym naparem warto wypłukać bolące gardło, a w razie zapalenia spojówek - stosować okłady na oczy.
Czarny bez ma korzystny wpływ na metabolizm. Stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Odkwasza i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Napary z czarnego bzu działają moczopędnie. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne.