Reklama

Reklama

Czego nie wolno jeść na pusty żołądek?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Brzmi jak dietetyczny banał, choć to prawda. Są jednak produkty, które zjedzone na czczo, spowodują więcej szkody, niż pożytku. Jakie?

Słodycze

Reklama

Drożdżówki, pączki, ciasteczka to najgorszy z możliwych początków dnia. Po pierwsze, to duża dawka pustych kalorii, która zasłodzi i "zamuli" nas na następne godziny. Po drugie, dawka słodkiego to zastrzyk cukrów do krwi, wzrost poziomu insuliny i szok dla trzustki. A to zwiększa ryzyko cukrzycy.

Pomidory

Choć pomidory zawierają wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników, jedzenie ich na czczo nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Zawierają kwas taninowy, który może zakwaszać żołądek, przyczyniając się do powstania wrzodów. Poza tym jedzenie na śniadanie surowych warzyw bez żadnych dodatków może powodować wzdęcia.

Banany

Ta przekąska ma wiele cennych składników, ale jedzenie ich na czczo może skończyć się źle. Po pierwsze, banany zawierają mnóstwo cukrów prostych, które powodują skoki insuliny, dokładnie tak, jak słodycze. Poza tym w bananie znajduje się sporo magnezu - jeśli zjemy go na czczo, spora dawka dostanie się do krwi, może to zaszkodzić naszemu sercu.

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | co na śniadanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje