Czerwona kapusta: Bomba witaminowa, która blokuje rozwój komórek rakowych

Czerwona kapusta, która w polskiej kuchni jest szczególnie doceniana za swoje kulinarne walory, jest także bombą witaminową. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia kości składników odżywczych i witamin, a także blokuje rozwój komórek rakowych. Dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu?

Czerwona kapusta ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie
Czerwona kapusta ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie123RF/PICSEL

Kapusta - zarówno biała, jak i czerwona - zaliczana jest do grupy najzdrowszych dla naszego organizmu warzyw. Jest doskonała przy odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo błonnika i mało kalorii, jednak przede wszystkim jest bogata w korzystne dla zdrowia kości składniki odżywcze, w tym witaminy C i K, a także pewne ilości wapnia, manganu i cynku.

Czerwona kapusta: Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Antocyjany, czyli naturalne barwniki znajdujące się m.in. w czerwonej kapuście, jagodach, aronii czy burakach, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, a dodatkowo czerwone liście kapusty są również źródłem witaminy A, która wzmacnia jędrność naszej skóry, kondycję kości, zębów i narządu wzroku. 

Czerwona kapusta: Bogactwo witaminy C

Czerwona kapusta polecana jest osobom z cerą naczynkową
Czerwona kapusta polecana jest osobom z cerą naczynkową123RF/PICSEL

Czerwona kapusta jest również bogactwem C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, odgrywa ważną rolą w procesie wzmacniania naszej odporności, przyśpiesza gojenie ran i pełni ważną funkcję w produkcji kolagenu, dzięki któremu nasza skóra wygląda młodo, a kości są mocne, ponieważ sieć włókien kolagenu podtrzymuje ich strukturę.

Czerwona kapusta: Przeciwnik anemii i wspomagacz układu nerwowego

Duża zawartość witaminy B6 w czerwonej kapuście działa z kolei zbawiennie na nasz układ nerwowy i pracę serca. Pirydoksyna zawarta w tej witaminie reguluje bowiem ciśnienie krwi. Z kolei dzięki dużej ilości żelaza, czerwona kapusta będzie idealnym elementem jadłospisu dla tych, którzy zmagają się z anemią.

„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat Cafe
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?