Cierpka i kwaśna, ale niezwykle zdrowa. Sięgaj po nią codziennie
Surowa zdaje się być cierpka i kwaśna. Co innego jednak, jeśli przyrządzimy z niej przetwory. Po aronię, bo o niej mowa, warto sięgać codziennie. Owoc jest bowiem określany mianem „superfoods”, czyli jedzenia o niezwykłym wpływie na nasze zdrowie. Aronia nie tylko leczy nadciśnienie, ale również chroni przed zawałem serca, chorobą Alzheimera czy przeziębieniem.
- Czarna aronia, nazywana również czarnoowocową, jest owocem o niezwykle cennych właściwościach. Wspiera wzrok i funkcjonowanie mózgu, a także poprawia parametry krwi i działa przeciwwirusowo.
- Podobne do borówek owoce, niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy, z powodzeniem ochronią nasz organizm przez przeziębieniem, a nawet alergią.
- Aronia działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Hamuje także procesy starzenia.
Pochodzący z Ameryki Północnej krzew aronii przeżywa obecnie swój prawdziwy renesans. Z uwagi na fakt, iż aronia nie jest szczególnie wymagającą rośliną, chętnie sadzimy ją na działkach czy w przydomowych ogródkach.
Mając ją w swoim otoczeniu warto regularnie sięgać po czarne owoce. Posiadają one bowiem wiele właściwości leczniczych oraz odżywczych. W składzie aronii znaleźć możemy takie witaminy jak: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, a także potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan oraz antocyjany, fenolokwasy czy pektyny.
Aronia to prawdziwa bomba zdrowia.
Zobacz również: Pierwszy objaw uszkodzonej trzustki. Znamię zauważysz na ciele
Aronię określa się mianem jednego z najzdrowszych owoców świata. Picie naturalnego soku z aronii już po kilku tygodniach regularnego stosowania może wspomóc walkę z podwyższonym ciśnieniem krwi. Przyrządzenie domowego kompotu może wspierać ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca, a także udarem mózgu.
Owoce aronii korzystnie wpływają również na układ pokarmy, wzmacniając jednocześnie układ nerwowy. Obfita w polifenole i witaminę B3 aronia to cenny produkt stosowany w profilaktyce demencji - choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona.
Co więcej, aronia poprawia ukrwienie siatkówki, chroniąc plamkę żółtą oka. W ten sposób zapobiega rozwojowi zaćmy oraz innych chorób narządu wzroku.
Aronię stosuje się również w profilaktyce oraz leczeniu grypy. Pomaga ona bowiem łagodzić stany zapalne w organizmie, a także zwalczać infekcje bakteryjne.
Zobacz również: Co jeść, żeby oczyścić okrężnicę? Poznaj dietę dla zdrowych jelit
Owoc aronii w naturalnej postaci jest lekko cierpki i kwaśny. Dlatego też warto przygotować z niego dżemy czy niezwykle popularną nalewkę.
Dżem z aronii można lekko osłodzić jabłkami. Do jego przygotowania potrzebnych jest - 1 kg aronii oraz 5 dag cukru (opcjonalnie kilka goździków). Aronię należy rozgnieść (zblendować lub zmiksować) i gotować na małym ogniu często mieszając. Kiedy uzyska ona konsystencję syropu, zdjąć z ognia.
Zobacz również: Domowa nalewka z aronii - obniża ciśnienie i doskonale smakuje
Aronii, pomimo jej niekończących się właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, nie może jeść każdy. Unikać powinny jej osoby:
- cierpiące na niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- posiadające problemy z żołądkiem, w szczególności stany zapalne, nadkwasotę oraz wrzody,
- cierpiące na zaparcia,
- borykające się z problemem zakrzepowego zapalenia żył oraz żylaków.
Zobacz również: 10 ziół skutecznych przy nadciśnieniu