Cierpka i kwaśna, ale niezwykle zdrowa. Sięgaj po nią codziennie

Surowa zdaje się być cierpka i kwaśna. Co innego jednak, jeśli przyrządzimy z niej przetwory. Po aronię, bo o niej mowa, warto sięgać codziennie. Owoc jest bowiem określany mianem „superfoods”, czyli jedzenia o niezwykłym wpływie na nasze zdrowie. Aronia nie tylko leczy nadciśnienie, ale również chroni przed zawałem serca, chorobą Alzheimera czy przeziębieniem.

Aronia wspaniale walczy z wolnymi rodnikami, jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E
Aronia wspaniale walczy z wolnymi rodnikami, jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E123RF/PICSEL
    • Czarna aronia, nazywana również czarnoowocową, jest owocem o niezwykle cennych właściwościach. Wspiera wzrok i funkcjonowanie mózgu, a także poprawia parametry krwi i działa przeciwwirusowo.
  • Podobne do borówek owoce, niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy, z powodzeniem ochronią nasz organizm przez przeziębieniem, a nawet alergią.
  • Aronia działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Hamuje także procesy starzenia.

Pochodzący z Ameryki Północnej krzew aronii przeżywa obecnie swój prawdziwy renesans. Z uwagi na fakt, iż aronia nie jest szczególnie wymagającą rośliną, chętnie sadzimy ją na działkach czy w przydomowych ogródkach.

Mając ją w swoim otoczeniu warto regularnie sięgać po czarne owoce. Posiadają one bowiem wiele właściwości leczniczych oraz odżywczych. W składzie aronii znaleźć możemy takie witaminy jak: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, a także potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan oraz antocyjany, fenolokwasy czy pektyny.

Aronia to prawdziwa bomba zdrowia.

Właściwości zdrowotne aronii. Warto sięgać po nią na co dzień

Aronię określa się mianem jednego z najzdrowszych owoców świata. Picie naturalnego soku z aronii już po kilku tygodniach regularnego stosowania może wspomóc walkę z podwyższonym ciśnieniem krwi. Przyrządzenie domowego kompotu może wspierać ochronę organizmu przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca, a także udarem mózgu.

Owoce aronii korzystnie wpływają również na układ pokarmy, wzmacniając jednocześnie układ nerwowy. Obfita w polifenole i witaminę B3 aronia to cenny produkt stosowany w profilaktyce demencji - choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona.

Pochodzący z Ameryki Północnej krzew aronii przeżywa obecnie swój prawdziwy renesans
Pochodzący z Ameryki Północnej krzew aronii przeżywa obecnie swój prawdziwy renesans123RF/PICSEL

Co więcej, aronia poprawia ukrwienie siatkówki, chroniąc plamkę żółtą oka. W ten sposób zapobiega rozwojowi zaćmy oraz innych chorób narządu wzroku.

Aronię stosuje się również w profilaktyce oraz leczeniu grypy. Pomaga ona bowiem łagodzić stany zapalne w organizmie, a także zwalczać infekcje bakteryjne.

Jak przygotować przetwory z aronii?

Owoc aronii w naturalnej postaci jest lekko cierpki i kwaśny. Dlatego też warto przygotować z niego dżemy czy niezwykle popularną nalewkę.

Dżem z aronii można lekko osłodzić jabłkami. Do jego przygotowania potrzebnych jest - 1 kg aronii oraz 5 dag cukru (opcjonalnie kilka goździków). Aronię należy rozgnieść (zblendować lub zmiksować) i gotować na małym ogniu często mieszając. Kiedy uzyska ona konsystencję syropu, zdjąć z ognia.

Spożywanie aronii: przeciwwskazania

Aronii, pomimo jej niekończących się właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, nie może jeść każdy. Unikać powinny jej osoby:

  • cierpiące na niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • posiadające problemy z żołądkiem, w szczególności stany zapalne, nadkwasotę oraz wrzody,
  • cierpiące na zaparcia,
  • borykające się z problemem zakrzepowego zapalenia żył oraz żylaków.
Czego lepiej nie łączyć z mlekiem? Bawarka to jeden z mitówInteria.tv