Czy niedobór jodu może powodować raka piersi?
Rak piersi jest najczęstszą formą nowotworu u kobiet i powoduje śmierć prawie 40 tysięcy kobiet rocznie. Jednym z zaskakujących faktów jest to, że pewien minerał może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Jedyną rzeczą jaką można robić, to upewnić się, że masz go wystarczająco dużo w organizmie.
Twoja tarczyca potrzebuje jodu, aby pracować poprawnie. Aż 60% jodu w organizmie jest przechowywane w tarczycy. Pomaga to w produkcji i uwalnianiu hormonów, które kontrolują metabolizm. Jod, przyjęte kalorie zamienia na energię, a nie przechowuje je jako tkanka tłuszczowa. Poprawia także trawienie, zwiększa energię i pomaga kontrolować wagę ciała.
Niektórzy badacze tłumaczą, że istnieje interakcja pomiędzy jodem a estrogenem. Zaskakujący jest jednak fakt, że estrogen jest związany z ryzykiem zachorowania na raka piersi. Hormon ten powoduje stymulację podziału komórek i dlatego eksperci wiążą go z rozwojem raka piersi. Wielu z badaczy twierdzi, że jod jest jedynym minerałem, który może zapobiec nowotworowi piersi. Jod minimalizuje pobudzenie przez estrogen podziału komórek.
Objawem niedoboru jodu jest: nienaturalny przyrost masy ciała, frustracja, słaby poziom percepcji, gruba skóra, depresja oraz zmniejszona płodność.
Jak zwiększyć spożycie jodu? Zwierzęta i rośliny morskie są bogate w jod. Naturalne źródło jodu to sardynki, śledź, okoń, sieja, ostrygi, tuńczyk, halibut, homar, łosoś, małże, okoń morski i sardynki. Źródłami roślinnymi są: fasola, brązowe wodorosty, cukinia, czosnek, boćwina, soja, szpinak, nasiona sezamu i rzepa.