Czy w ciąży można pić kawę?
Wiele z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez filiżanki kawy. Czy trzeba rezygnować z tej przyjemności podczas ciąży?
Okazuje się, że niekoniecznie. Warto jednak pamiętać, że najważniejszy jest umiar. Jedna lub dwie filiżanki dziennie nie powinny zaszkodzić dziecku ani przyszłej mamie. Jeśli już pijemy kawę, to powinna być ona dobrej jakości, świeżo mielona, a nie rozpuszczalna, ani tym bardziej pochodząca z automatu. Warto też pamiętać, żeby nie przekraczać dziennej dawki kofeiny (200 mg na dobę). Substancja ta znajduje się też m.in. w herbacie, coli, kakao, dlatego należy zwrócić uwagę, czy nie przekraczamy bezpiecznej dawki pijąc dodatkowo inne napoje, lub np. spożywając czekoladę. Lepiej zrezygnować z kawy w przypadku nadciśnienia, tachykardii bądź odczuwalnych zmian w zachowaniu nienarodzonego dziecka (np. gdy zaobserwujemy, że zaczęło się poruszać gwałtowniej niż zazwyczaj).
Dobrym wyborem dla ciężarnych z uwagi na walory smakowe oraz zdrowotne będzie natomiast kawa zbożowa. Niestety, nie powinny jej pić osoby nietolerujące glutenu.