Czy w ciąży można pić kawę? Najnowsze wyniki badań
Czy w ciąży można pić kawę? Odpowiedzi na to pytanie poszukuje wiele kobiet, które spodziewają się dziecka. Z najnowszych badań, o których informuje "International Journal of Epidemiology", wynika, że codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży. Naukowcy z australijskiego University of Queensland, wykorzystując badania genetyczne, wykazali, że spożywanie kawy każdego dnia, w umiarkowanych ilościach, nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.
Wciąż słyszy się, że kobiety w ciąży nie powinny pić kawy. Jednak nawet Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że spożywanie kawy nie jest w tym stanie zabronione.
- Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny, czyli od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie. Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka takich jak palenie, alkohol lub zła dieta - zauważyła dr Gunn-Helen Moen.
Z tego powodu badacze chcieli sprawdzić, czy sama kawa naprawdę zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.
Dr Daniel Hwang wskazał, że określony zestaw wariantów genetycznych wpływa na ilość wypijanej kawy. - Wykazaliśmy, że te warianty genetyczne wpływają nie tylko na spożycie kawy w populacji ogólnej, ale także u kobiet w ciąży - powiedział.
Naukowcy zastosowali klasyczną metodę (randomizacja Mendla), która polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.
Autorzy wykorzystali osiem wariantów genetycznych, które pozwalały przewidywać zachowanie kobiet dotyczące picia kawy w czasie ciąży i zbadali, czy warianty te są również powiązane z wynikami porodu.
- Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o wypicie przepisanych ilości kawy podczas ciąży, wykorzystaliśmy analizy genetyczne, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne - wyjaśnił dr Hwang.
Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu.
- Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka - ocenił dr Hwang.
Naukowcy podkreślają jednak, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych wyników ciąży i możliwe jest, że spożywanie kofeiny może wpłynąć na inne ważne aspekty rozwoju płodu.
- Z tego powodu nie zalecamy dużego spożycia podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane - zaznaczyła dr Moen.
W badaniu wykorzystano dane genetyczne z konsorcjum Coffee and Caffeine Genetics Consortium, brytyjskiego BioBanku, Avon Longitudinal Study of Parents and Children oraz 23andMe.
CZYTAJ TAKŻE:
Dlaczego po wypiciu kawy musisz od razu biec do toalety?
Pij kawę, a ochronisz wątrobę. Zadziała pod jednym warunkiem