Dbaj o własne jelitowe probiotyki
Unikaj żywności wysoko przetworzonej. Pożyteczne bakterie czują się dobrze, gdy mają pod dostatkiem błonnika - to jest ich pożywienie.
Lubią warzywa (najbardziej fasolę, zielony groszek, soczewicę), owoce (szczególnie niezbyt dojrzałe banany), płatki owsiane, zimny ryż i makaron. Uwielbiają kiszoną kapustę i ogórki, kefiry i jogurty. Nie znoszą produktów z puszek oraz z dużą zawartością konserwantów.
Zredukuj stres, pośpiech, niedobór snu. Czynniki te zaburzają funkcjonowanie układu nerwowego. Ich ograniczenie ułatwi pracę bakteriom jelitowym, które wytwarzają neuroprzekaźniki wpływające na pracę tego układu, a więc i na Twój stan psychiczny.
Nie nadużywaj leków. Kuracja antybiotykiem może zakłócić skład mikrobioty jelitowej nawet na 4 lata! Podobne skutki ma przewlekłe stosowanie NLPZ (leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty), inhibitorów pompy protonowej (czyli farmaceutyków na zgagę i nadkwasotę) oraz doustnych preparatów żelaza.