Dereń chroni przed przeziębieniem
Jest niezwykle bogaty w witaminę C, która wzmacnia błony śluzowe. Dzięki temu staje się ona nieprzepuszczalną barierą dla wirusów powodujących przeziębienie.
Aby zaspokoić potrzeby organizmu na witaminę C, należy wypić 1 szkl. soku z derenia. Poza tym dereń jest skarbnicą żelaza (bez niego niemożliwy jest transport tlenu do komórek organizmu), dzięki czemu zapobiega niedokrwistości. Pomaga też przy dolegliwościach żołądkowych.
Do słoja wsyp 1 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców derenia (można je zbierać od lipca), dodaj 5 łyżek czarnych jagód. Zalej wszystko 1 l spirytusu 90-proc. Odstaw na 6 tygodni. Co jakiś czas potrząsaj słojem.
Odlej spirytus, owoce zasyp 1 kg cukru. Po kilku dniach przecedź, syrop połącz ze zlanym spirytusem. Przez 4 tygodnie pij 1 kieliszek (25 ml) nalewki dziennie.