Dieta bogata w orzechy poprawia jakość nasienia
Orzechy zwiększają liczbę i poprawiają stan plemników. Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ chronią niesione przez plemniki DNA.
Niestety, w rozwiniętych krajach jakość nasienia mężczyzn spada. Obwinia się za to m.in. zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu i dietę.
Naukowcy z hiszpańskiego Universitat Rovira i Virgili twierdzą jednak, że prostym sposobem mężczyźni mogą sobie pomóc. Polega on na uzupełnieniu diety w orzechy.
Hiszpański zespół przeprowadził trwające 14 tygodni badanie, w którym część z prawie 120 zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat żywiło się według typowej tzw. zachodniej diety, a część uzupełniła ją 60 g migdałów, orzechów laskowych i włoskich.
Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że nasienie mężczyzn z obu grup znacznie się różni. Orzechy spowodowały 16 proc. wzrost liczby plemników, 4 proc. poprawę ich żywotności, 6 proc. wzrost ruchliwości i 1 proc. poprawę morfologii.
Wszystkie te parametry mają znaczenie dla płodności mężczyzny.
U podłoża wszystkich zaobserwowanych różnic może leżeć jedno zjawisko. Otóż plemniki pobrane od mężczyzn jedzących orzechy miały niższy poziom fragmentacji DNA. Tymczasem wysoki poziom fragmentacji to, jak wiadomo, ważny czynnik pogarszający płodność.
Wyniki doskonale zgadzają się z rezultatami badań, według których jakość spermy poprawiają takie składniki diety jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze (np. witaminy C i E, selen, cynk) czy kwas foliowy.
Orzechy są tymczasem bogate w te i inne wspierające płodność składniki.
Badacze zwracają uwagę, że projekt objął młodych i zdrowych mężczyzn, więc jego wyników nie można bezpośrednio odnieść do ogólnej populacji.
Czy więc orzechy pomogą mężczyznom planującym dzieci? - Nie możemy tego jasno stwierdzić na podstawie jedynie wyników tego badania - mówi jego autor dr Albert Salas-Huetos. - Jednak w literaturze naukowej przybywa dowodów na to, że zmiany w stylu życia, takie jak przestrzeganie zdrowej diety, mogą pomóc w zapłodnieniu i oczywiście orzechy są kluczowym składnikiem zdrowej diety śródziemnomorskiej - dodaje badacz.