Dieta dla palaczy
Wszystkie badania wykazują, że żadna dieta nie gwarantuje zdrowia nałogowym palaczom. Prawidłowe odżywianie jest jednak o tyle ważne, że trucizny znajdujące się w dymie gwałtowniej atakują osoby z niedoborami pokarmowymi.

Palenie niszczy naturalne systemy obronne organizmu, w dymie jest ponad 50 substancji rakotwórczych. Jeśli palisz, paliłeś lub często przebywasz wśród palących:
• Stosuj dietę warzywną, jedz codziennie owoce i warzywa ciemnozielone i żółtopomarańczowe, bogate w beta karoten (gotowanie go nie niszczy), kwas foliowy, wit. B. Marchew, brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, dynia, pomarańcze, stanowią naturalną ochronę przeciwnowotworową. Zbadano, że palacze cierpią na niedobory powyższych pierwiastków.
• Jedz potrawy z wit. C, organizm palacza potrzebuje jej 3 razy więcej niż niepalącego.
• Pij zieloną herbatę, działa ochronnie na przewód pokarmowy i płuca. Według niedawnych badań amerykańskich - Japończycy, którzy piją jej dużo, rzadziej chorują na raka płuc.
• Bardzo korzystne jest jedzenie soi i przetworów sojowych, warzyw strączkowych oraz świeżych ryb, zamiast mięsa.
Jeśli próbujesz rzucić palenie lub właśnie to zrobiłeś, niektóre pokarmy pozwolą ci przetrwać, zmniejszyć objawy gwałtownego niedoboru nikotyny:
• Płatki i otręby owsiane zmniejszają pociąg do palenia (gotowany owies był od dawna używany w medycynie ludowej jako środek zmniejszający uzależnienie od narkotyków).
• Potrawy zasadowe utrzymują poziom nikotyny w organizmie, co zmniejsza głód nikotynowy (rodzynki, figi, migdały, fasola)
• Potrawy zakwaszające - wręcz przeciwnie - sprzyjają wypłukiwaniu nikotyny, co zwiększa chęć palenia (mięso, podroby, jajka, sery, orzechy, alkohol, kawa).
• Zamiast sięgać po papierosa, jedz pestki słonecznika lub dyni.