Dieta dla zdrowej krwi
Każdy, niezależnie od wieku, powinien dbać o zdrowie i zbilansowaną dietę. Wybór wartościowych produktów ma szczególnie doniosłe znaczenie dla dzieci, gdy organizm jest w fazie intensywnego wzrostu, a także dla kobiet ciężarnych, matek karmiących, seniorów i rekonwalescentów. Po jakie produkty sięgać, by zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze?
Naszym zadaniem jest odżywianie ciała, a nie mechaniczne zapychanie żołądka. Anemia nie jest zarezerwowana dla wychudzonych osób z niedowagą, borykają się z nią również otyli pacjenci. Nie chodzi przecież o ilość, a jakość produktów, z których komponujemy jadłospis. Kluczowym warunkiem dobrych wyników krwi jest dostarczenie żelaza. Pierwiastek ten bierze udział w wielu zasadniczych procesach, między innymi transportując tlen do komórek, uczestnicząc w tworzeniu krwinek czerwonych oraz w działaniu detoksykacyjnym w wątrobie. Żelazo ma także istotny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Z jakich produktów organizm pobiera go najwięcej? Prym wiedzie czerwone mięso, podroby, ryby, owoce morza, drób - z naciskiem na udka z indyka oraz jaja. Jeśli unikasz produktów odzwierzęcych, regularnie spożywaj obfitujące w żelazo rośliny. Jest obecne w sezamie, białej fasoli, pestkach dyni, nasionach chia, ziarnie amarantusa, czerwonej soczewicy, orzechach nerkowca, siemieniu lnianym, orzeszkach piniowych, pestkach słonecznika, orzechach laskowych, orzeszkach ziemnych, komosie ryżowej, migdałach, burakach i szpinaku. Cennym źródłem żelaza są również zioła i przyprawy takie jak: tymianek, bazylia, majeranek, kurkuma, natka pietruszki, anyż czy oregano.
Zwana królową witamin, zapewnia prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, chroni krwinki czerwone i warunkuje przyswajalność żelaza. Jest obecna w większości warzyw i owoców, ale jest witaminą bardzo ulotną, stąd warto zwrócić uwagę na najbogatsze jej źródła. Należą do nich bezapelacyjnie: dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, cytrusy, brokuły, pomidory, papryka, kapusta, ziemniaki, brukselka, kalafior i szpinak. Nie musimy zaprzątać sobie głowy ewentualnym przedawkowaniem, gdyż C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jej nadmiar wydalimy w trakcie mikcji.
To one decydują o kondycji systemu nerwowego, poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentrację. Witaminę B2, która przyspiesza wchłanianie żelaza w jelitach znajdziemy głównie w zielonych warzywach, rybach, jajach, mleku i produktach mlecznych. Z kolei witaminę B12, kluczową w produkcji zdrowych czerwonych krwinek, pozyskamy najszybciej jedząc wątróbkę, łososia, jaja, wołowinę, mleko, tofu, warzywa strączkowe, zielone i pomidory.
Na to miano zasłużyła sobie witamina E - jeden z najważniejszych antyoksydantów. To ona chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym obumieraniem. Źródłami witaminy E są w szczególności: migdały, słonecznik, szpinak, karczochy, kiwi, oliwki i brokuły.
To, co ląduje na naszych talerzach, a finalnie w żołądkach buduje nasze komórki i warunkuje kondycję organizmu. Wybierajmy z głową.
Ewa Koza, mamsmak.com