Dieta i sport w chorobie Hashimoto
Hashimoto – to choroba należąca do grupy tzw. autoimmunologicznych, które rozwijają się na skutek ataku systemu odpornościowego na konkretny obszar lub funkcję organizmu. W przypadku Hashimoto jest to tarczyca. Chorobie tej sprzyjają uwarunkowania genetyczne i hormonalne. Obecnie schorzenie to dotyka coraz więcej osób. Większość stanowią jednak kobiety. Szacuje się, że w Polsce z Hashimoto zmaga się od dwóch do pięciu procent społeczeństwa. Prócz specjalistycznego leczenia, które trwa do końca życia, choremu mogą pomóc prawidłowo dobrana dieta, a także regularna aktywność fizyczna. Odpowiedni styl życia może przyczynić się do zahamowania rozwoju choroby i poprawić jakość życia chorego. Podpowiadamy zatem, co w swoim jadłospisie powinny uwzględnić osoby chore na Hashimoto oraz jakie sporty poprawią ich ogólne funkcjonowanie.
Dieta w chorobie Hashimoto ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim zapobiega rozwojowi choroby i poprawia funkcjonowanie chorego. Jednak nie każdy, kto zmaga się z Hashimoto, ma taki sam organizm, dlatego dieta powinna być dobrana indywidualnie do potrzeb konkretnej osoby. To pierwsza i zarazem najważniejsza zasada układania diety dla chorego. Kolejne to:
• Dieta powinna uwzględniać również schorzenia, na które cierpi chory, na przykład alergie.
• Dieta dzienna powinna składać się kilku nieobfitych posiłków jedzonych w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu układ trawienny będzie pracował prawidłowo.
• W diecie chorego na Hashimoto nie ma miejsca na produkty wysokokaloryczne i przetworzone. Mowa tutaj o tłustych potrawach, żywności typu fast food, chipsach, wysokosłodzonych napojach, gotowych ciastach oraz słodyczach.
• W diecie powinny dominować produkty naturalne i świeże, które pochodzą ze sprawdzonego źródła, w tym żywność bogata w pełnowartościowe białko, kwasy omega-3 oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
• Ilość kalorii w diecie powinna być odpowiednio dobrana do masy ciała chorego oraz dostosowana do rodzaju aktywności fizycznej, którą podejmuje chory.
• Kluczową rolę w diecie odgrywają napoje, a w szczególności woda oraz napary z ziół. Chory powinien pić je regularnie.
Dieta osoby chorej na Hashimoto powinna obfitować w produkty bogate w kilka ważnych składników odżywczych. Oto one oraz ich potencjalne naturalne źródła:
Jod
Jod pełni kluczową rolę w produkcji hormonu tarczycy, dlatego tak ważne jest uwzględnienie tego minerału w diecie osoby chorej na Hashimoto. W jakich produktach go znajdziemy? Głównie w rybach morskich, szczególnie w dorszu, mintaju, halibucie i makreli. Ponadto, spore ilości jodu zawierają orzechy, ser żółty, warzywa kapustne, szpinak, gruszki, soja oraz większość olejów. Produkty bogate w jod powinny być kluczowym i stałym elementem diety osoby chorej na Hashimoto.
Selen
W jadłospisie chorego nie może zabraknąć również selenu, który, podobnie jak jod, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Ponadto, selen wzmacnia odporność organizmu. Jego bogatym źródłem są orzechy brazylijskie, ryby, owoce morza, mięso oraz większość warzyw.
Cynk
Działa przeciwzapalnie i poprawia odporność. Ponadto, bierze udział w ważnych procesach zachodzących w organizmie, m. in. w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Niedobór cynku w diecie prowadzi do obniżenia hormonów T3 oraz T4, dlatego chorzy na Hashimoto powinni pamiętać o uzupełnianiu tego minerału. Gdzie jest go najwięcej? W jajach, kaszy gryczanej, kiełkach, nasionach roślin strączkowych, a także w pełnoziarnistym pieczywie.
Żelazo
Warto wiedzieć, że niedobór żelaza w organizmie zmniejsza o połowę produkcję hormonów tarczycy. Poza tym, może prowadzić do anemii, która osłabi organizm chorego. Spore ilości żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie oraz podrobach, żółtkach jaj, produktach pełnoziarnistych, kaszach oraz zielonych warzywach. Bez względu na stan zdrowia warto uwzględnić je w diecie.
Białko
W jadłospisie osoby chorej na Hashimoto powinno zagościć również białko, które pozytywnie wpływa na metabolizm oraz bierze udział w produkcji hormonów tarczycy. Jego najbogatsze źródła to: mięso, ryby, a także produkty mleczne. Te ostatnie można zastąpić mlekiem kokosowym, migdałowym lub ryżowym.
Kwasy tłuszczowe nienasycone
Kolejnym ważnym składnikiem diety chorego powinny być kwasy nienasycone, a w szczególności kwasy omega-3, które biorą udział w procesie przemiany hormonów tarczycy w wątrobie, a także łagodzą stany zapalne w organizmie. Ich cenne źródła to: siemię lniane, olej z ogórecznika oraz tłuste ryby morskie.
Ponadto, w diecie osoby chorej na Hashimoto nie powinno zabraknąć produktów bogatych w witaminy B12 i D. Witamina B12, podobnie jak żelazo, zapobiega anemii, natomiast witamina D wzmacnia układ odpornościowy. Znajdziemy je w rybach, jajkach oraz przetworach mlecznych.
Osoby zmagające się z Hashimoto powinny przede wszystkim unikać dwóch składników. Są to gluten oraz węglowodany. W tym miejscu warto wspomnieć, że chorobie Hashimoto często towarzyszy celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Udowodniono, że spożywanie glutenu oraz węglowodanów ma negatywny wpływ na organizm osób chorych na Hashimoto. Czego powinni zatem unikać chorzy? Po pierwsze produktów zbożowych: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, a po drugie produktów słodkich, słonych i tłustych, które zawierają sporą ilość węglowodanów.
Regularna aktywność fizyczna to bardzo ważny element w leczeniu Hashimoto. Niestety wielu chorych często o tym zapomina lub po prostu o tym nie wie. Aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na cały organizm chorego, a w tym na wydzielanie hormonu tarczycy. Osobom chorym na Hashimoto zaleca się regularną, ale lekką, aktywność fizyczną. Duży wysiłek fizyczny może pogorszyć stan chorego. Warto ćwiczyć trzy razy w tygodniu. Szczególnie zalecane są pływanie, jazda na rowerze, jogging, a także aerobik. Sport poprawi ogólne funkcjonowanie chorego, a także pomoże zrzucić kilogramy, które pojawiły się na skutek choroby.
Odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna mają ogromne znaczenie w przebiegu Hashimoto. Przede wszystkim poprawiają ogólne samopoczucie chorego oraz wzmacniają organizm, dzięki czemu lepiej radzi on sobie z chorobą.