Dieta Kliniki Mayo

Chcesz schudnąć jedz jajka i surówki. Tak brzmi reguła diety Kliniki Mayo.

fot. Marek Ulatowski
MWMedia

Jaja to podstawa
Jaja dostarczają dużej ilości białka bardzo wysokiej jakości. Białko jaja uznawane jest za wzór proteiny. Nasz organizm przyswaja je prawie w 100proc. Duża porcja białka sprzyja aktywowaniu przemiany materii, uaktywnia szlaki metaboliczne i ułatwia spalanie tłuszczów. Jajo bogate jest również w składniki mineralne. Należy jednak pamiętać, że w jednym jaju zawarta jest aż 250mg cholesterolu. Taka wielkość stanowi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.

Warzywa

W Diecie Kliniki Mayo drugim składnikiem o fundamentalnym znaczeniu są warzywa. Dostarczają one niezbędnych witamin i minerałów. Składniki te są konieczne, aby procesy metaboliczne mogły przebiegać z właściwą szybkością i efektywnością. Warzywa są także skarbnicą błonnika, który warunkuje prawidłową perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i pozbywanie się toksyn. Usuwa z organizmu wolne rodniki, metale ciężkie i kwasy. Błonnik odgrywa jeszcze jedną bardzo ważną funkcję w diecie osób odchudzających się. Po spożyciu włókno pokarmowe pęcznieje w żołądku, przez co zmniejsza uczucie głodu.

Menu na tydzień

Dieta trwa dwa tygodnie, a szczegółowe menu zaplanowane jest na 7 dni. Kuracja jest bardzo skuteczna, ale niestety dość monotonna, bo przez siedem dni pierwszego tygodnia należy jeść te same produkty spożywcze. Przez cały drugi tydzień menu jest nieco zmodyfikowane w stosunku do pierwszego tygodnia, ale znowu każdego dnia na talerz trafia to samo.

Obowiązkowe zasady

Dieta Kliniki Mayo ma swoje nadrzędne zasady. Codziennie należy zjeść 4-6 jajek i wypić 2 litry płynów. Może to być woda mineralna, herbatki ziołowe, kawa lub słaba herbata. W czasie kuracji odchudzającej należy unikać soli, cukru, pełnotłustych produktów mlecznych, roślin strączkowych, owoców i alkoholu. Z warzyw polecane są: sałata, marchew, brokuły, ogórki, pomidory. W celu osiągnięcia lepszego efektu odchudzającego z menu wyeliminować warto ziemniaki, tłuste mięsa, słodycze, soki owocowe i napoje gazowane.

7 dni pierwszego tygodnia:

Śniadanie: 2 jajka na twardo, filiżanka czarnej kawy.
Obiad: 2 jajka na twardo, 200 g warzyw gotowanych.
Kolacja: 2 jajka na twardo lub 150 g pieczonego mięsa, główka sałaty z sokiem z cytryny.

7 dni drugiego tygodnia:

Śniadanie: filiżanka czarnej kawy, kromka chrupkiego pieczywa.
Obiad: 150 g mięsa smażonego, filiżanka tartej marchewki z sokiem z cytryny.
Kolacja: 2 jajka na twardo lub 100g chudej szynki, 150 g chudego jogurtu.