Dieta niskowęglowodanowa – wady i zalety
Czy tzw. dieta low carb jest zdrowa i bezpieczna? To pytanie nasuwa się każdemu, kto chce przejść na dietę i szuka zdrowego i bezpiecznego rozwiązania dla siebie. Niektórzy twierdzą, ze bardzo niska zawartość węglowodanów w diecie niskowęglowodanowej może być niebezpieczna i zaburzyć pracę gruczołu tarczycy. Jednak dieta low carb ma na celu zaprogramować nasz organizm tak, aby pobierał energię z tłuszczów, wówczas w dużo prostszy sposób jesteśmy z stanie metabolizować białka i związki, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Przeciwnicy tej diety twierdzą, że jest ona niezdrowa. Jednak zazwyczaj nie biorą pod uwagę faktu, że każdy organizm jest inny i każdy powinien dobierać dietę pod indywidualne potrzeby. Osoby, które decydują się na przejście na dietę niskowęglowodanową powinny najpierw sprawdzić przez pewien czas jak zachowuje się ich organizm. U niektórych zaraz po rozpoczęciu procesu odchudzania pojawią się problemy związane z pracą tarczycy i wahaniem hormonów, przez co będą odczuwali zmęczenie i znużenie, które będzie dość uciążliwe w codziennym funkcjonowaniu.
Badania pokazują, że osoby będące na diecie low carb mają obniżony poziom hormonu T3, który jest odpowiedzialny za subiektywne odczucie dolegliwości takich jak złe samopoczucie i uczucie osłabienia. Osoby te w pewnym sensie przechodzą w stan hibernacji, kiedy to ich organizm jest pozbawiony dostępu do węglowodanów i musi szukać energii gdzieś indziej. Jednak należy zwrócić również uwagę na to, że u osób, które regularnie spożywają węglowodany poziom T3 może być zbyt wysoki co prowadzi do powstania złego cholesterolu, który jest tak samo szkodliwy dla naszego organizmu jak niedobór węglowodanów. Tak więc czy w tym przypadku istnieje jakiś kompromis?
Zwolennicy diety niskowęglowodanowej twierdzą, że ich dieta jest bezpieczna i bardzo łatwa w stosowaniu, więc nadaje się dla każdego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i dać sobie czas, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do wprowadzonych zmian. Ogólne zasady diety low carb zakładają, że w ciągu dnia będziemy spożywać około 15 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tak więc osoba, która ma określone, że w ciągu dnia powinna spożyć 2000 kcal, powinna przyjmować około 300 kcal węglowodanów. Również ważne jest, aby w trakcie diety zadbać o właściwą suplementację, w trakcie której musimy dostarczyć do naszego organizmu odpowiednie ilości witamin i minerałów. Zwracajmy też uwagę na ilość warzyw spożywanych w ciągu dnia, ponieważ warzywa mają ogromne znaczenie w trakcie każdej diety.
Jeśli boisz się ryzyka, skonsultuj się z lekarzem albo udaj się do dietetyka, który dobierze odpowiednią dietę.