Dieta paleolityczna - zasady
Dietę paleolityczną (naszych przodków) stworzył w USA profesor uniwersytetu Colorado dr Loren Cordain, autor książki „Dieta paleo”. Zdaniem twórcy tej diety sprzyja ona sercu i szczupłej sylwetce. Zawiera dużo białka, a niewiele tłuszczów, wręcz minimalną ilość tych zwierzęcych. Zalecane są duże ilości ryb i krewetki. Jakie inne zasady obowiązują na diecie paleolitycznej?
Jedz je 2, a nawet 3 razy w tygodniu, a dostarczysz sobie nie tylko dobrze przyswajalnego białka, ale kwasów omega-3 i żelaza. To najcenniejsze składniki odżywcze.
Dr Cordain zaleca spożywanie dużej ilości owoców sezonowych, najlepiej z tej strefy klimatycznej, w której mieszkasz. Teraz jedz więc głównie truskawki, maliny, jagody.
Dieta paleo zakłada wyeliminowanie produktów przetworzonych, np. coli i innych słodzonych napojów. Dozwolone są małe ilości kawy i herbaty. Unikaj alkoholu.
Tłuste powinnaś wyeliminować. Dobrym wyborem jest filet z indyka, kurczaka, cielęcina, chuda wołowina. Mięso jedz jednak w małych porcjach, z dodatkiem warzyw.
Nie są zalecane ze względu na dużą zawartość skrobi, wybitnie sprzyjającej tyciu. Ogranicz też inne zapychacze bogate w węglowodany – ryż, kasze, kluski.
Nasi przodkowie nie używali soli, dzięki czemu nie chorowali na nadciśnienie. Nie były im znane ostre przyprawy. Zastąp je majerankiem, tymiankiem, bazylią.