Dieta pomaga dożyć „setki”
Potrzeby żywieniowe siedemdziesięciolatka i dwudziestolatka są różne. Zalecenia dla seniorów: Więcej białka i kwasów omega-3.
Źródła tego pierwszego (oprócz mięsa, na które starsze osoby mogą tracić ochotę) to przetwory mleczne, ryby, jaja, warzywa strączkowe, orzechy. Omega-3: ryby morskie, owoce morza, tran, oleje tłoczone na zimno, orzechy włoskie. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, alzheimera, parkinsona.
Zadbaj o witaminy i minerały. Seniorom często brakuje magnezu, żelaza, cynku, jodu, witamin B6 i B12. Dostarczą ich zielone warzywa liściaste, owoce, tłuste ryby morskie, jaja, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo. Pamiętaj o interakcjach z lekami.
Produkty spożywcze, np. kawa, mleko, sok grejpfrutowy, smażone mięso, mogą zaburzać wchłanianie farmaceutyków.