Dieta śródziemnomorska - idealna dla kobiet

Kombinacja warzyw, owoców i ryb to, jak przekonują eksperci, jeden z najzdrowszych jadłospisów. Okazuje się, że dieta śródziemnomorska polecana jest szczególnie kobietom, gdyż jej stosowanie istotnie zmniejsza u nich ryzyko udaru mózgu.

Od kilku lat szczególnym zainteresowaniem cieszy się dieta śródziemnomorska, uznawana przez lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych systemów żywieniowych. W ramach różnorakich badań naukowcy przyglądali się korzyściom płynącym z diety bazującej na warzywach, owocach i rybach, dowodząc m.in., że przestrzeganie jej na co dzień może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Reklama

Jak dotąd nie poddano jednak szczegółowym analizom, w jaki sposób jadłospis ten może wpłynąć na ogólne samopoczucie kobiet i mężczyzn. Aż do teraz. Badania przeprowadzone niedawno przez uczonych z University of East Anglia wykazały, że kobiety, które sięgają głównie po produkty popularne w takich krajach, jak Włochy czy Hiszpania, rzadziej niż stosujący podobną dietę mężczyźni doświadczają w przyszłości udaru.

Zgodnie z wynikami badania opublikowanymi w czasopiśmie "American Heart Association", panie w wieku 40 lat lub starsze mogą istotnie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu - bo aż o ponad 20 proc. - jeśli przestrzegają diety śródziemnomorskiej. Ailsa Welch, jedna z autorek badania, wyjaśnia, że aby kobiety mogły zredukować owo ryzyko, muszą wiernie podążać za wytycznymi diety, a nie po prostu oddzielnie jeść różne jej składniki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje