Dieta Sydneya Haasa
Jej podstawą jest duża ilość węglowodanów. I... bardzo dokładne przeżuwanie pokarmów
Dieta ta powstała 60 lat temu. Opracował ją dr Sydney Hass z USA, dla chorej córki swoich znajomych. Cierpiała ona na owrzodzenie jelita grubego. Miała też częste ataki padaczki, krwawienia z nosa, halucynacje. Już po tygodniu ustąpiły ataki padaczki, a po dwóch latach nie było już żadnego objawu choroby. Dieta również sprawdziła się przy innych schorzeniach układu pokarmowego, włączając w to celiakię. Bardzo ważne w tej diecie jest białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych. Ale oprócz jedzenia dozwolonych produktów, istotny jest również sposób ich spożywania. Dr Hass radzi, aby jeść powoli i bardzo dokładnie przeżuwać każdy kęs. Zapobiega to "zapchaniu" żołądka zbyt dużą ilością pokarmu i pozwala lepiej go strawić. Trzeba też tak komponować posiłki, aby nie przekraczały 1000 kcal dziennie. I pamiętać, aby jeść koniecznie 5 razy w ciągu dnia.
- miód
- oliwa z oliwek
- olej lniany
- warzywa oprócz ziemniaków
- mięso, ale tylko nieprzetworzone
- owoce
- orzechy
- ryby
- jogurt, ale tylko własnej produkcji
- cukier, lody
- ziarna i mąka z ziaren kukurydzy, pszenicy, jęczmienia, orkiszu, amarantusa
- ziemniaki
- mięso z puszki
- nabiał: mleko, sery, twarogi, śmietana, jogurty
- czekolada
- chleb
- makarony
- majonezy
- margaryny
- oleje: rzepakowy i sojowy
Po obudzeniu należy wypić dwie szklanki przegotowanej wody. Do jednej z nich trzeba dodać sok wyciśnięty z cytryny - to pomoże pobudzić soki trawienne. Pamiętaj: samej wody powinnaś wypić dziennie 6 szklanek.
Składniki na 1 porcję, ok. 180 kcal.
Sałatę (1/4 główki) umyć, porwać na mniejsze części. Seler naciowy (pół łodygi) pokroić na kawałki, cebulę dymkę w plasterki, a szczypior (1/4 pęczka) posiekać. Rzodkiewki (2) i marchewkę (pół) pokroić w cienkie plastry. Oliwę z oliwek (łyżka) połączyć z musztardą (pół łyżeczki) i sokiem z cytryny (pół łyżeczki). Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa wymieszać, polać przygotowanym sosem.
Składniki na 1 porcję, ok. 320 kcal.
Wołowinę (10 dag) przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą (łyżka), odstawić do lodówki na noc. Następnie obsmażyć na oliwie (łyżka), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Cukinię (pół małej), por (1/4), seler (1/4), cebulę (1/4) i marchewkę (2) pokroić w plasterki. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie (łyżka), obłożyć mięso, posypać posiekaną natką (łyżka). Piec jeszcze około 30 min.
Składniki na 1 porcję, ok. 270 kcal.
Pierś z kurczaka (10 dag) ugotować, ostudzić, pokroić w plasterki. Sałatę zieloną i czerwoną (po kilka listków), porwać na kawałki. Nektarynkę (pół) pokroić w plasterki. Na sałacie układać plastry mięsa przekładając je plastrami nektarynek. Udekorować kulkami konserwowanego arbuza lub melona (2 łyżki). Jogurt naturalny (2 łyżki) dokładnie wymieszać z miodem (łyżeczka), polać sałatkę.