Reklama

Dietetyczne nasiona: Dlaczego pomagają schudnąć?

Niektóre z tych ziaren znasz od dawna, inne to zupełne nowości w naszych sklepach. Poznaj ich niezwykłe właściwości i włącz do swojej diety. Warto!

Teff (czytaj tef): Spalacz tłuszczu

To nowość z Etiopii, inaczej miłka abisyńska. Doskonała dla diety bezglutenowej.

Dlaczego odchudza: to zasługa dwóch składników - błonnika, który syci oraz wapnia, który wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej.

Zastosowanie: z mąki teff można wypiekać chleb domowej roboty, ziarna (zalane wcześniej ciepłą wodą) można dodawać np. do śniadaniowego muesli.

Orkisz: Kompleks witamin

Jest zbożem wyjątkowo bogatym w wit. A, E, D i składniki mineralne (cynk, selen, miedź, krzem). Gluten w orkiszu jest lepiej przyswajalny niż ten w pszenicy.

Reklama

Dlaczego odchudza: dostarcza cynku, który jest ceniony w walce z nadmiernymi kilogramami, bo zmniejsza apetyt na słodycze.

Zastosowanie: z mąki orkiszowej można piec chleb i ciasta (wyroby są trwalsze niż pszenne).

Amarantus: Skarbnica białka

To bezglutenowe zboże zawiera białko, które jest lepiej przyswajalne niż to w mleku! Amarantus ma porównywalną z mięsem ilość żelaza (15 mg w 10 dag).

Dlaczego odchudza: dostarcza mnóstwo błonnika pobudzającego perystaltykę jelit.

Zastosowanie: jako zamiennik mąki, np. do wypieków, farszów, sałatek, legumin, muesli.

Quinoa (czytaj kinoa): Cenne minerały

Inaczej komosa ryżowa - czarna, biała i czerwona - jest bezglutenowa i zasobna w żelazo, potas, wapń oraz fosfor.

Dlaczego odchudza: ma niski indeks glikemiczny, syci i zapobiega napadom głodu, a dzięki zawartości białka zwiększa metabolizm.

Zastosowanie: ugotowana quinoa pasuje do zup i sałatek z warzyw i owoców. Uwaga! Przed użyciem przepłucz ją pod wodą.

Gryka: Zdrowa energia i błonnik

Warto ją polubić, bo może zastąpić wiele suplementów diety! Gryka to doskonałe źródło białka, minerałów i witamin.

Dlaczego odchudza: zawiera dużo błonnika, który syci oraz manganu, który jest niezbędny dla zdrowego metabolizmu.

Zastosowanie: mąkę gryczaną można dodawać do wypieku chleba własnej roboty, makaronu i naleśników; kasza gryczana dobrze smakuje z gotowanym mięsem; zaś kiełki gryki są świetnym dodatkiem do kanapek, zup i sałatek.

Chia (czia): Źródło wapnia

Nasiona chia zawierają więcej wapnia niż mleko! 10 dag nasion (1/2 szklanki) odpowiada 2 szklankom mleka.

Dlaczego odchudza: nasiona sycą, bo zwiększają objętość w żołądku nawet 10-krotnie i zawierają też dużo "energetycznego" białka.

Zastosowanie: na surowo do owsianki, jogurtów, sałatek, dań z ryżu, do zagęszczania sosów.

Ile ma ją kalorii?

Teff - w jednej filiżance gotowanych nasion jest 255 kcal.
Orkisz - jedna szklanka ugotowanego ziarna dostarcza 246 kcal.

Amarantus zawiera 371 kcal w 10 dag gotowego produktu.
Quinoa ma ok. 300 kcal w 1/2 szklanki (ok. 10 dag).
Gryka - ok. 350 kcal w 10 dag kaszy prażonej.
Chia - 3 łyżki tych nasionek dostarczają 137 kcal.

Konsultacja: Martyna Skibniewska, dietetyczka

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy