Dla kobiet w ciąży i dzieci
Na naszych straganach króluje nie od dziś. Można kupić ją w wielkich głowach, albo posiekaną i już ukiszoną. Warto sięgnąć po kapustę właśnie o tej porze roku.
Powodów jest kilka. To typowo zimowe warzywo stanowi skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i błonnika.
Po pierwszym roku życia możesz włączyć kapustę do diety dziecka. najlepiej będzie serwować ją w postaci surówek, w pierogach czy też rozgrzewających i pożywnych zupach. Znakomite będą także gołąbki z kaszą.
Kiedy maluch skończy dwa lata można podać mu kapustę kiszoną. Jest lżej strawna od surowej i zawiera dobre bakterie o działaniu podobnym do probiotyków.
Dla mam karmiących
Kapusta pomoże też karmiącym mamom, u których doszło do tzw. nawału mlecznego. Jej liście należy rozbić tłuczkiem i obłożyć nimi piersi. Następnie obwiązać delikatnie bandażem albo terową pieluchą. Kompres trzymać około 30 minut.