Reklama

Dlaczego awokado powinno znajdować miejsce w naszej diecie?

Owoce stanowią ważną część zdrowej diety, dostarczają naszemu organizmowi wielu witamin i substancji odżywczych. W istocie, uważa się, że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw obniża ryzyko występowania poważnych problemów zdrowotnych. Jednym z tych, które okazały się najlepsze jest awokado. W dalszej części tego artykułu, będzie można dowiedzieć się, dlaczego ten właśnie owoc jest zalecany do spożycia co najmniej kilka razy w ciągu tygodnia.

Wspomaganie zdrowia serca

Na całym świecie, choroba wieńcowa jest uważana za jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych i jest główną przyczyną śmierci u osób chorujących na serce. Z tego powodu należy rozważyć czy nie warto jeść więcej awokado, co, jak udowodniono sprzyja poprawie zdrowia serca. Jednym z powodów, które sprawiają, że awokado jest tak przyjazne dla serca jest to, że zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu.

Wspomaganie zdrowia oczu

Problemy z oczami są także częstym problemem dla wielu osób, zwłaszcza dla osób starszych. Problemy te powinny być traktowane priorytetowo, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że można ich bardzo prosto uniknąć, pod warunkiem, że przestrzegasz zdrowej diety. W tym przypadku, awokado powinno stać się regularnie stosowaną częścią twojej diety. Dlaczego? Ponieważ jest bogate w luteinę, która odpowiada za ograniczenie prawdopodobieństwa zwyrodnienia plamki żółtej i występowania zaćmy.

Reklama

Zapobiega nowotworom

Należy również wprowadzić do diety awokado, jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Dzięki wysokiej zawartości włókien może uniknąć wystąpienia raka jelita grubego. Awokado zawiera także kwas oleinowy, który jest w stanie zwalczać komórki, które mogą powodować raka piersi. Pewne badania pokazały również jego skuteczność w walce z rakiem prostaty.

Pomaga kontrolować wagę

Starasz się schudnąć? Nie martw się, nie jesteś sam. Istnieje wiele innych osób, które mają trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Na szczęście, awokado może w tym pomóc. Nawet pomimo tego, że ma wysoką zawartość tłuszczu i kalorii, jest niewątpliwie jednym z najlepszych produktów żywnościowych pomocnych w utracie wagi. Jego nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczą ci energii, a ty przez długi czas będziesz mieć uczucie sytości.

Zapobiega cukrzycy

Kwas oleinowy, który znajduje się w awokado sprawia, że jest to idealny owoc dla tych, którzy mają cukrzycę. Awokado jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, a jednocześnie podnieść poziom dobrego cholesterolu. Awokado jest również bogate w tłuszcze nasycone, to zmniejsza poziom trójglicerydów i reguluje poziomu glukozy we krwi.

Wspomaga zdrowie skóry

Poprzez zjadanie awokado, będziesz cieszyć się posiadaniem świetlistej skóry i młodzieńczego wyglądu, a wszystko dzięki zawartości tłuszczów jednonienasyconych. Owoc ten zawiera także kwasy tłuszczowe omega, które zmniejszają podrażnienia i zaczerwienienia na powierzchni skóry. Warto dodać także, że awokado ma również wysoki poziom witaminy C i E, które mogą przyczynić się do jędrności i elastyczności skóry.

Wspomaganie pracy stawów

Zapalenie stawów może prowadzić do przeszywającego bólu. Awokado powinno być elementem diety osób cierpiących na to schorzenie, z powodu związków przeciwzapalnych w nim zawartych. Fitosterole, które znajdują się w awokado sprawiają, że stany zapalne szybko znikają.

Awokado na nieświeży oddech

Nieświeży oddech jest na pewno czymś, czego każdy z nas chce uniknąć. Aby temu zapobiec, można po prostu jeść awokado, gdyż może “leczyć” nieświeży oddech naturalnie. Awokado oczyszcza jelita, co jest faktyczną przyczyną nieświeżego oddechu.

Zmniejsza ryzyko udarów

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru, masz kolejny powód do jedzenia awokado. Pokarmy, które zapobiegają udarom to te, które są bogate w kwas foliowy, więc awokado jest wysoce zalecane szczególnie dla osób z genetyczną skłonnością do udarów lub zwiększonym ryzykiem zaburzenia.

Poprawia wchłanianie składników odżywczych

Dodawanie awokado do sałatki jest również dobrym rozwiązaniem, ponieważ pomoże ci zwiększyć absorpcję składników odżywczych z pożywienia. Zgodnie z kilkoma badaniami naukowymi, karotenoidy są absorbowane aż pięciokrotnie lepiej u osób jedzących awokado, niż u tych, którzy nie wprowadzają go do swojej diety.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy