Dlaczego kwas foliowy jest dla nas tak ważny?
Biologiczne wsparcie naszego organizmu, które reguluje funkcje niezbędnych składników odżywczych, czyli kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej aktywności metabolicznej setek procesów biologicznych w metabolizmie człowieka. Bez tej podstawowej substancji, możemy spodziewać się niezliczonej ilości chorób i zaburzeń w naszym organizmie. Niedobór kwasu foliowego jest najczęstszym niedoborem substancji odżywczych i witamin na całym świecie, powoduje objawy takie jak apatia, depresja, uczucie lęku, bezsenność, nadmierne zmęczenie, problemy z pamięcią i zaburzeń trawienia.
Coraz więcej dowodów naukowych potwierdza koncepcję, że niskie spożycie i poziom kwasu foliowego we krwi może sprzyjać rozwojowi choroby niedokrwiennej serca. W wielu badaniach powiązano niski poziom kwasu foliowego z podwyższony poziom homocysteiny, podczas gdy inne badania wykazały powiązanie pomiędzy wysoką ilością homocysteiny i zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca. Homocysteina (cichy zabójca układu krążenia), uważana jest za jedna z głównych przyczyn występowania chorób serca, niszczy komórki ścian tętnic.
Kwas foliowy i DNA
Trudno sobie wyobrazić bardziej kluczową cząsteczkę dla stworzenia i utrzymania ludzkiego życia niż DNA. Jest to podstawa dziedziczności, a jednocześnie te małe cząsteczki kontrolują wszystko co dotyczy naszego rozwoju, od kształtu naszych uszu, koloru oczu czy włosów po rozwój możliwości intelektualnych naszego mózgu, zachowanie i kształtowanie osobowości. Występowanie chorób genetycznych i w dużej mierze to jak długo żyjemy jest również zależne od naszego DNA. W samym sercu procesów genetycznych leży kwas foliowy. Aby prawidłowo zbudować nasz kod genetyczny, potrzebna jest odpowiednia jego dawka.
Nasz układ odpornościowy to pierwsza linia obrony przed chorobami, wirusami i bakteriami. Wykorzystuje on kwas foliowy do produkcji białych krwinek do obrony organizmu przed takimi czynnikami. Bez wystarczającej ilości kwasu foliowego, grasica, węzły chłonne nie działają prawidłowo, a układ odpornościowy wytwarza niewystarczającą ilość białych krwinek. Pokarmy zalecane do uregulowania poziomu kwasu foliowego to: świeże owoce cytrusowe i świeżo wyciskane z nich soki, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, orzechy, łosoś, produkty pełnoziarniste, kasza gryczana, buraki, kiełki pszenicy.
Rak
Rak jest chorobą, w której powstają zmutowane komórki. Jedna z teorii głosi, że chroniczny niedobór kwasu foliowego prowadzi do mutacji, które prawdopodobnie powodują raka. Ludzie, którzy jedzą dieta bogata w warzywa i owoce są więc mniej narażeni na rozwój raka niż ci, którzy jedzą mało tych produktów.
Dysplazja szyjki macicy, budzi poważne obawy u kobiet, jest powszechnie uważana przez ginekologów za uszkodzenie, które staje się prekursorem do powstania raka szyjki macicy jeśli pozostaje nieleczona. Najlepszym sposobem aby temu zapobiegać, jest regularne przyjmowanie kwasu foliowego.
Nadciśnienie w trakcie ciąży
Badacze stwierdzili, że 9,2% kobiet przyjmujących suplementację kwasu foliowego od kilku miesięcy przed ciążą i 12,9% tych, które przyjmowały suplementy z kwasem foliowym w czasie ciąży, rzadziej cierpiały z powodu nadciśnienia w trakcie trwania ciąży.
Niedokrwistość
Niedokrwistość często diagnozowana jest gdy główne objawy to osłabienie, bladość i chroniczne zmęczenie, występuje, gdy we krwi jest bardzo niski poziom czerwonych krwinek lub niedostateczny poziom hemoglobiny. Kwas foliowy zapewnia produkcję wystarczającej ilości czerwonych krwinek o odpowiedniej budowie.