Reklama

Dlaczego warto jeść domowy rosół?

Domowy rosół był kiedyś podstawowym posiłkiem w diecie naszych przodków. Rosół jest chwalony ze swoich leczniczych i odmładzających ciało właściwości, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ugotowany z kości drobiowej lub wieprzowej bulion jest łatwym do przygotowania posiłkiem, do którego możemy dodać zdrowe warzywa, przyprawy oraz inne dodatkowe składniki do wyboru. Nowoczesne wzorce żywieniowe, które zawierają potrawy bez kości drobiowych czy wieprzowych zostały wyparte, jednak coraz więcej osób zdaje sobie sprawę jak ważne są dla naszego zdrowia. Poniżej przedstawiamy tylko niektóre z cudownych korzyści zdrowotnych jakie daje nam pyszny domowy rosół.

Zdrowie

Rosół jest bogaty w żelatynę, która został uznana za świetny suplement w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita. Zespół nieszczelnego jelita jest to stan, w którym przepuszczalność jelit zwiększa się, dzięki czemu większe cząstki żywności mogą przejść. Uszczelki w formie żelatyny łatają te dziury w jelitach i zapewniając bardzo dużą ulgę osobom cierpiącym na tą bolesną chorobę.

Mocne kości

Rosół z kości, zwłaszcza wieprzowych pozwala wyodrębnić minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor oraz inne, które są niezbędne dla zdrowia kości. Bulion z kości jest szczególnie ważny dla osób, które nie tolerują laktozy, gdyż zapewnia alternatywne źródło wapnia.

Reklama

Redukuje zapalenie stawów

Zapalenie jest reakcją organizmu na szkodliwe bodźce, takie jak patogeny i inne czynniki drażniące. Dieta, która jest bogata w środki konserwujące, barwniki spożywcze i inne dodatki prowadzi do powstania stanu zapalnego. Składniki odżywcze występujące w bulionie powodują, że nasz organizm lepiej znosi choroby takie jak astma, reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenia jelita grubego. Bulion kostny zawiera glukozaminę czyli związek, który zwiększa produkcję kolagenu i redukuje ból stawów oraz stany zapalne.

Zdrowsza skóra, paznokcie i włosy

Bulion jest bogaty w aminokwasy proliny i glicyny, które pomagają odbudować komórki skóry. Ponadto kolagen, związek odpowiedzialny za jędrną skórę pomaga poprawić elastyczność i usunąć drobne zmarszczki. Żelatyna i kolagen również wspierają wzrost włosów i paznokci, co daje nam mocniejsze paznokcie oraz piękne i błyszczące włosy.

Utrata masy ciała

Bulion z kości jest pełen zdrowych tłuszczów, które pozostawiają uczucie sytości, dzięki czemu dłużej po spożyciu jesteśmy najedzeni. Ponadto rosół ma stosunkowo mało kalorii, dzięki czemu jest bardzo zdrowy, i można go spożywać w umiarkowanych ilościach, bez obaw o przyrost masy ciała. Uczucie sytości oznacza również, że będzie mniej prawdopodobne, że będziemy sięgać po niezdrowe przekąski o wysokiej zawartości tłuszczu. Bulion może być integralnym elementem skutecznego planu odchudzania.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rosół | domowy rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy