Dlaczego warto jeść tłuszcze?
Tłuszcz przedstawiany był przez lata w negatywnym świetle. Twierdzono, że przyczynia się do wysokiego poziomu cholesterolu, powoduje choroby serca i otyłość. Jednak badania naukowe wykazują, że spożywanie tłuszczy może być niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.
Czy wiesz, że tkanka mózgowa składa się prawie w 60% z tłuszczu. Dieta o niskiej zawartości tłuszczu „okrada” mózg z substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. W odpowiednio zbilansowanej diecie powinny znaleźć się nie tylko o kwasy Omega 3, ale również naturalne tłuszcze zwierzęce. Witaminy A, D, E i K nie rozpuszczają się w wodzie i wymagają obecności tłuszczu, aby mogły być wchłonięte i przyswojone przez organizm.
Tłuszcz sprawia,że płuca prawidłowo funkcjonują
Bez wystarczającej ilości tłuszczów nasyconych praca płuc może być zagrożona. Obecnie niektóre badania wskazują związek pomiędzy niskim spożyciem tłuszczów nasyconych a zachorowaniem na astmę.
Dieta niskotłuszczowa, uboga w tłuszcze nasycone sprawia, że białe krwinki mają utrudnione zdolności rozpoznawania i niszczenia „obcych najeźdźców", takich jak wirusy, bakterie i grzyby.
Tłuszcz utrzymuje w zdrowiu skórę
Tłuszcz wpływa na kondycję skóry. Bez odpowiedniej ilości tłuszczu w pożywieniu skóra może stać się sucha i popękania.
Przez ostatnie 50 lat lekarze ostrzegali przed nadmiernym spożywaniem tłuszczy. Jednak ostatnie badania mówią coś zupełnie innego. Prowadzono badania koncentrujące się na diecie mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy spożywają nawet do 60% procent tłuszczy w diecie i nie wykazują żadnych objawów chorób serca.
Tłuszcz zapewnia o wiele więcej kalorii niż węglowodany, więc dostarcza energii na dłuższy czas oraz pomoże ci jeść mniej.
Oczywiście należy unikać spożywania tłuszczy trans, czyli utwardzonych tłuszczy roślinnych. Najlepiej zjeść garść orzechów, kawałek łososia z dodatkiem oliwy, masło lub olej kokosowy.